Цей день в історії Прикарпаття. 30 березня

  • –  30 березня називається днем теплого Олекси

    Особливо цей день відзначали колись бджолярі, бо вважалося, що з теплого Олекси вже починається справжнє тепло. Тому пасічники виставляли вулики для першого вильоту. 

     

    ПОДІЇ:

    – 30 березня 1911 р. – відбулися вечорниці з нагоди 50-х роковин смерті Шевченка, їх провела молодь української гімназії в Коломиї. Виконувалися музичні твори на слова Шевченка: «Косар» – С. Людкевича, «Один у другого питаєм» – Д. Січинського, «Оживуть степи, озера» – М. Лисенка. Декламували вірші: «Мені тринадцятий минало» – учень III кл. Я.Барнич, «Кавказ» – учень VII кл. М.Камінський. Молодь не звертала уваги на заборону влади і брала якнайактивнішу участь у святкуванні. Приміром, із часописів і запрошень довідуємося, що «в урочистому вечорі в Коломиї взяли участь учениці приватної української семінарії філії Українського товариства педагогічного. Про творчість Шевченка розповіла учениця III класу Б. Молодівна. З правдивим артистичним покликанням декламувала «Галайду» Софійка Мостивичівна. В оточенні учениць, одягнених у народні строї, з завершальним словом виступив директор семінарії Й.Чайківський» (П.Арсенич).

    – 30 березня 1919 р., Станиславів – на спільному засіданні Галицького уряду з представниками Директорії (О.Андрієвський, Є.Петрушевич, Ф.Швець) та уряду УНР (І.Фещенко-Чопівський, М.Корчинський, Д.Симонів) ухвалили, що на Паризькій мирній конференції Україну представлятиме спільна делегація від УНР та ЗОУНР.

    – 30-31 березня 1919 р., Станиславів – відбувся з’їзд Селянсько-робітничого союзу за участю 1200 делегатів від 33 повітів. З’їзд висловився за встановлення тісних зв’язків із українським радянським урядом, засудив інтервенцію Радянської Росії проти України. У прийнятих резолюціях вимагав конфіскації поміщицьких і церковних земель та безоплатну передачу їх селянам; націоналізації промислових підприємств; запровадження 8-годинного робочого дня; встановлення робітничого контролю над виробництвом. Обрано 61 делегата до Української національної ради. УНРада відмовилася вводити їх до свого складу.

    – 30 березня 1922 р. – у Києві галичанин Лесь Курбас створив театр-студію «Березіль».

    ЦІКАВО: У 1913 році 26-річний актор галицького театру «Руська бесіда» Лесь Курбас через нерозділене кохання до сценічної партнерки, славетної Катерини Рубчакової, стрілявся.

    Куля невеликого калібру застрягла в нижній частині серця. Краківський хірург зробив усе можливе й неможливе, аби врятувати знайденого в калюжі крові актора, але кулю виймати не став.

    Так і прожив із нею Курбас усі відведені йому Богом роки – у харківському «Березолі» до 1933 року, а далі – на Соловках (Джерело: ridna.ua).

     

    – 30 березня  1929 р., Львів – у  бібліотеці «Просвіти» відбулися перші загальні збори Українського товариства бібліофілів, яке оголосило своєю метою сприяння розвиткові української книги. До складу Ради УТБ увійшли відомі українські громадські та культурні діячі – І.Свєнціцький, В.Дорошенко, П.Ковжун, І.Крип’якевич, М.Матчак. Головою товариства обрано доктора В. Щурата.

    – 30 березня 1944 р. – радянські війська звільнили Тлумач, Тисменицю, Надвірну, Делятин, Снятин.

    – 30 березня 1981 р. – у СРСР вперше запроваджено літній час.

    30 березня 1993 р. – на Прикарпатті побувала голова проводу ОУН і голова проводу КУН Ярослава Стецько. Вона зустрічалась з громадськістю обласного центру, студентами і викладачами Прикарпатського університету ім.В.Стефаника.

    ІМЕНИНИ: Олександр, Олексій, Віктор, Ірина, Леонард, Ян

    НАРОДИВСЯ:

    – день народження Григорія Філіпчука (1936-2006), перекладача, ветерана редакції журналу «Всесвіт», родом із с.Тучапи Снятинського району. Переклав українською з французької та іспанської мов понад 30 романів та повістей, а також низку творів філософії, соціології, історії. Член Національної спілки письменників України.

    ЮВІЛЕЙ:

    – 90 років виповнюється Ірині Дибко-Филипчак (1925), письменниці, перекладачці, літературному критику в діаспорі, уродженці с. Більшівці Галицького району. За іншими даними, народилася 25 березня. Померла навесні 2012 у Потомаці, штат Мериленд, США.

     

  • ПАМ’ЯТАЄМО:

    – 30 березня 1973 р. – помер Дмитро Донцов, український літературний критик, публіцист, політичний діяч, засновник теорії інтегрального націоналізму.

     

    ЦІКАВО:

          30 березня 1867 р. Росія продала США Аляску

    Аляска, відкрита російською експедицією під керівництвом М.Гвоздева й І.Федорова в 1732 році, була володінням Росії в Північній Америці. Спочатку вона освоювалася приватними особами, а з 1799 року – спеціально заснованою монополією – Російсько-американською компанією (РАК).

    На початку 19-го століття Аляска приносила доходи в російську скарбницю за рахунок торгівлі хутром, але вже до середини століття стало зрозуміло, що витрати на утримання та захист цієї віддаленої й вразливої, з геополітичного пункту бачення, території будуть вельми перевищувати потенційний прибуток.

    Уперше ідеї про продаж Аляски прозвучали в уряді царської Росії ще на початку 1850-х років, а переговори про її придбання Сполученими Штатами почалися в 1866 році при президенті Ендрю Джонсоні. На особливому засіданні в парадному залі Міністерства закордонних справ, що проходив за участю імператора Олександра II 28 грудня 1866 р., вирішили продати російські володіння у Північній Америці. 30 березня 1867 у Вашингтоні був підписаний договір про продаж Росією Аляски Сполученим Штатам Америки за 7 200 000 доларів (11 мільйонів царських рублів) – по 2 центи за акр. А площа проданої території становила понад 1,5 млн кв км.

    Багато дослідників вважають, що договір про продаж Аляски був взаємовигідним результатом здійснення американських геополітичних амбіцій і заснований на тверезому розрахунку рішення Росії зосередити зусилля на освоєнні Приамур’я і Примор’я, приєднаних до Російської імперії в 1860 році.

    Офіційна церемонія передачі Аляски США відбулася 18 жовтня 1867 р. На той час у самій Америці було мало охочих здобувати величезну територію, названу противниками угоди заповідником для білих ведмедів і погребом-льодовиком. Договір був ратифікований більшістю в один голос. До речі, сама назва Аляска з’явилося при проходженні договору про покупку через сенат США. У своїй промові на захист придбання нових територій сенатор Самнер, дотримуючись традицій корінного населення Алеутських островів, дав їм нове найменування – Аляска, що означає «Велика земля». Однак коли на Алясці виявили золото і багаті мінеральні ресурси, угоду визнали головним досягненням адміністрації президента Ендрю Джонсона.

                                                                                              Джерело: calend.ru

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 березня2 березня3 березня4 березня5 березня6 березня7 березня8 березня9 березня10 березня11 березня12 березня13 березня14 березня15 березня16 березня17 березня18 березня19 березня20 березня21 березня22 березня23 березня24 березня25 березня26 березня27 березня28 лютого, 29 лютого

     

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютий

     

    30.03.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!