Цей день в історії Прикарпаття. 13 квітня

  • сьогодні Поливаний понеділок

    Другий день Великодніх свят, понеділок після Великодня, називається ще «обливаним понеділком», бо в цей день, за давнім звичаєм, хлопці обливають дівчат водою. Дівчата можуть відкупитися писанками, щоб хлопці їх не облили.

     

    Колись на Гуцульщині дівчата цього дня ховали галунки (крашанка) і писанки за пазуху, а леґіні старалися їх відібрати.

    Листівка з колекції Олега Гречаника

     

    – сьогодні Всесвітній день рок-н-ролу

     Свято відзначається 13 квітня, хоча історична подія, що була основою свята, сталася днем раніше: 12 квітня 1954 року Білл Хейлі записав сінгл «Rock Around The Clock», який став знаковим у новому музичному напрямку. Ця музика швидко подолала кордони США та поширилась країнами та континентами, кинувши виклик суспільству та традиціям.

    Білл хейлі «Rock Around The Clock»

    ПОДІЇ:

    13 квітня 1930 р. – у великому залі кінотеатру «Варшава» відбулося всенародне віче жителів міста на знак протесту проти колективізації,  релігійного і національного терору більшовицької влади в Радянській Україні.

    – 13 квітня 1940 р. – розпочався другий етап депортації із західних областей України, у результаті якого були виселені майже 320 тис. осіб.

    – 13 квітня 1942 р. – в с. Гвіздець Станіславської області фашисти розстріляли 750 євреїв, а в Городенці  – 50.

    – 13 квітня 1986 р. – Іван Павло ІІ першим серед пап відвідав синагогу.

    13 квітня 1990 р. – сесія Івано-Франківської обласної ради прийняла звернення до громадян області з нагоди Великодніх свят, а також ухвалу про встановлення українського національного прапора на будинках обласної ради і краєзнавчого музею.

    13 квітня 2014 р. – у Донецькій області почалась антитерористична операція (АТО) з метою зупинити терористів та сепаратистів.

  • ІМЕНИНИ: Веніамін, Інокентій, Ганна, Іпатій

    НАРОДИЛИСЯ:

    – народився Заячук Василь  (13 квітня 1949, с. Стопчатів) – кандидат медичних наук, доцент кафедри внутрішньої медицини №3 Івано-Франківського національного медичного університету. В 1967 році закінчив Снятинську СШ, а в 1973 році – Івано-Франківський державний медичний інститут. Працював головним лікарем Пістинської дільничної лікарні Косівського району. В 1994 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Порівняльна ефективність комплексного лікування виразкової хвороби дванадцятипалої кишки при застосуванні оксіферріскорбону і набору біодоз органічних солей мікроелементів металів». Автор понад 50 наукових публікацій. В 2001 – 2009 роках – учасник чоловічої хорової капели «Сурма» Івано-Франківського національного медичного університету.

    ЦІКАВО:

    – 13 квітня 1928 р. – у Києві відбулась прем’єра фільму Олександра Довженка «Звенигора». Сюжет охоплює дві тисячі років буття і розповідає про багато етапів історії України: від скіфів і варягів до більшовиків та білогвардійців. За цю картину О. Довженко був таврований клеймом «буржуазний націоналіст». Олександр Довженко у своєму фільмі «Звенигора» передбачав страшні репресії тридцятих років. У сцені, де онук-націоналіст Павло стріляє собі у голову, з його вуст звучить попередження: «Ось наближається антихрист!» Безжальний та апокаліптичний Молох вже за кілька років почав пожирати своїх дітей. Довженко добре знав про репресії, бо й сам ледве уникнув їх у 1923 році.

    «Звенигора» була сенсацією 1928 року, але водночас це був початок особистої трагедії Довженка – за цю стрічку та згодом за фільм «Земля» його будуть постійно звинувачувати у буржуазному націоналізмі.

    Фільм обійде екрани Голландії, Бельгії, Аргентини, Мексики, Канади, Англії, США, Греції, а два громадські перегляди у Парижі закінчаться оваціями (ridna.ua).

                                                      Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

     Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня2 квітня3 квітня4 квітня5 квітня6 квітня7 квітня8 квітня9 квітня10 квітня11 квітня, 12 квітня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

    13.04.2015


    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!