Цей день в історії Прикарпаття. 8 травня

  • – сьогодні День пам’яті та примирення з нагоди перемоги над нацизмом у Європі та завершення Другої світової війни.

    Це – пам’ятний день в Україні, що відзначається з 2015 року 8 травня, в річницю перемоги над нацизмом у Європі. Відповідно до указу Президента України, метою відзначення є гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму.

    Резолюцією Генеральної асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, приуроченою до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, проголошені присвячені пам’яті жертв цієї війни Дні пам’яті та примирення, що відзначаються 8 та 9 травня.

    Червоний мак – український символ пам’яті

    – також сьогодні – Всесвітній день Червоного хреста і Червоного півмісяця

    День “Червоного Хреста” і “Червоного півмісяця” заснований на честь швейцарського гуманіста Анрі Дюнана, який народився цього дня в 1828 році.

     У середині минулого століття з його ініціативи вперше стали створюватися групи добровольців, які надавали допомогу пораненим на полях битв. У 1863 р. за його ініціативою була скликана конференція, яка поклала початок міжнародному товариству “Червоний Хрест”.

    Офіційно назву “Міжнародний Червоний Хрест” затвердили в 1928 р. на 13-ій міжнародній конференції в Гаазі, де й  прийняли статут організації, який змінювався згодом у 1952 і 1965 роках.

    На 25-ій міжнародній конференції ЧХ, що відбулася в жовтні 1986 р.,  затвердили нову назву організації – “Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця”.

    Сьогодні “Червоний Хрест” працює у 176 країнах світу.

     

    ПОДІЇ:

    – 8-10 травня 1848 р. – у Станиславові створили міську Руську Раду, яку пізніше очолив викладач Станіславської гімназії Євстахій Прокопчиць.

    – відкриття Станіславської державної обласної бібліотеки (1940), тепер обласна універсальна наукова бібліотека ім.І.Франка.

    Першою українською бібліотекою в місті була «Українська (Руська) читальня», яка урочисто відчинила двері 9 листопада 1884 року. Розміщувалась вона на другому поверсі будинку №6 на площі Ринок.

    Першу публічну бібліотеку в Станиславові організував борець із російським царатом, політичний емігрант Вінцент Смагловський у 1873 році і спочатку вона працювала у приміщенні реальної школи (тепер – вул. Незалежності, 17). Cмагловський подарував місту 14 скринь книг – 1037 назв, а загалом книгозбірня нараховувала 3500 видань. Згідно із твердженням краєзнавця І. Бондарєва, у міжвоєнний період міська бібліотека містилася на вул. Карпінського (тепер – вул. Галицька, 7). На кінець 1920-х років бібліотечний фонд досяг 30 тис. примірників.

    Були також у Станиславові приватні бібліотеки та читальні. В «Інформаторі м. Станиславова» від 1929 року вказано такі читальні («випозичальні книжок»): Бодека Адольфа на вул. Сапіжинській, 8 (тепер – вул. Незалежності), Гасклера Мар’яна на вул. Сапіжинській, 19, Ясельські Романа на вул. Сапіжинській, 4, «Ренесанс» на вул. 3 Мая, 19 (тепер – вул. Грушевського). Ці «випозичальні» існували при книгарнях.

    Більше – читайте тут.

     – 8 травня 1945 р. – у передмісті Берліна Карлсхорсті о 22:43 підписано заключний Акт про військову капітуляцію Німеччини (також його називають «ратифікацією» акта про капітуляцію, підписаного 7 травня в Реймсі).

    – 8 травня 2000 р. –  у Львові хулігани побили композитора Ігоря Білозора, який помер через три тижні. Це спричинило в місті хвилю виступів на національному ґрунті.

    ІМЕНИНИ: Марк

     

    НАРОДИЛИСЯ:

    – в селі Белелуя на Снятинщині народився Євген Озаркевич (8 травня 1861 –  21 вересня 1916, Відень) – український лікар. Брат феміністки Наталії Кобринської, Володимира та Лонгина Озаркевичів. У 1910 р. Озаркевич очолив «Руське лікарське товариство», яке гуртувало 63 лікарів Галичини та Буковини. У 1912 р.  з’явився орган «Руського лікарського товариства» «Здоровлє» за його редакцією. Репрезентував українських лікарів на наукових конгресах у Парижі, Мадриді, Белграді, організував Всеслов’янський з’їзд лікарів у Петербурзі. Член «Просвіти» (заступник голови 1908–1909), Української національно-демократичної партії, видавничої спілки «Діло», дирекції страхового товариства «Дністер», надзірної ради «Народної гостинниці», управи Ставропігійського інституту. Член Найвищої Ради здоров’я у Відні з 1914 р. Головний лікар шпиталю для біженців у Вольфсберзі (Каринтія, 1915). Помер 22 вересня 1916 року. Озаркевича вважають організатором українських лікарів.

             Євген Озаркевич

    – 8 травня 1919 р. – народилася Марта Вонсуль. Навчалася в Коломийській гімназії. Працювала бібліотекаркою в Коломиї.

    – 8 травня 1934 р. – народилася Параска Борук – гуцульська ткаля, Заслужений майстер народної творчості України, член НСХУ, уродженка с. Рожнів Косівського району.

                            Параска Горук

    – 8 травня 1954 р. – народився Володимир Довбенюк – скульптор, член НСХУ, уродженець смт Делятин Надвірнянського району.

    – 8 травня 1967 р. – у Коломиї народився Роман Воротняк – майстер художньої різьби по дереву, педагог.

    Виставка Романа Воротняка

     

    ЮВІЛЕЙ:

    – 8 (6) травня 1895 р. – в селі Верхній Березів Коломийського району народився Петро Васкул. Четар УСС, сотник УГА. В жовтні 1918 р. був на постої в казармах Коломиї. 4 липня 1941 р. очолив старшинську школу в Городенці. 2 серпня 1941  року мадяри-окупанти  і місцеві польські колабораціоністи вивезли Васкула до Семаківського лісу, де після тортур без суду і слідства розстріляли, а тіло замаскували гіллям. Похований у Городенці.

    Меморіальна дошка Петру Васкулу в Городенці

    ЦІКАВО:

    – 8 травня 1950 р. – обкладинку французького журналу тоді «Elle» прикрасила фотографія 15-річної Бріджит Бардо. Вона привернула увагу кінорежисера-початківця Роже Вадима, який зняв Бардо у своєму першому фільмі. У тому ж році вони побралися, а після стрічки Вадима «І Бог створив жінку» Бардо стала зіркою французького екрану.

     

                                           Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня4 травня5 травня6 травня, 7 травня

     

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    8.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!