Цей день в історії Прикарпаття. 14 червня

  • – Сьогодні – Всесвітній День донора крові.

    Заснований під егідою ООН у травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві. Саме 14 червня 1868 року австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини.

     також сьогодні – Міжнародний День блогера.

    Ідея проведення цього свята народилася в 2004 році. Відразу 500 осіб із понад 40 країн, об’єднавшись, вирішили, що їм потрібен свій день – свого роду символ дружніх відносин між мережевими блогерами усього світу.

    ПОДІЇ:

    – 14 червня 1849 р. – прийнято австрійське Положення про судоустрій, на основі якого проведена реорганізація судочинства, створені крайові суди та органи прокуратури в Галичині й на Буковині: у Станіславі – в 1850 році, у Коломиї – в 1876 році.

    – 14 червня 1923 р. – в Станиславові відбувся концерт оперного та камерного співака, тенора Романа Любинецького – уродженця с. Чесники на Рогатинщині. Партію фортеп’яно виконував Василь Барвінський.

    – 14 червня 1940 р. – у с. Тяжеві під Станіславом відкрився новий дитячий санаторій на 80 місць.

    – 14 червня 2000 р. – Кабінет Міністрів України схвалив і подав на затвердження Верховній Раді України законопроект про Державний гімн та Великий Державний Герб України. Текстом гімну є перший куплет і приспів історичного тексту П.Чубинського. Духовним гімном України затверджено твір О. Кониського та М. Лисенка «Боже великий, єдиний» (Молитва за Україну). Великим Державним Гербом України визначено зображення на синьому щиті золотистого знака княжої держави Володимира Великого (Малий Герб України) і з боків щита — щитотримачі: праворуч козак із мушкетом (Герб Війська Запорізького), ліворуч коронований лев (Герб Галицько-волинської держави), над щитом князівський вінець, під щитом — переплетене з кетягом червоної калини золоте колосся пшениці та синьо-жовта стрічка. 

    – У ніч на 14 червня 2014 р. – бойовики у Луганську збили військово-транспортний літак ІЛ-76. Загинуло 40 десантників та 9 членів екіпажу. Серед загиблих – коломиянин Олександр Козолій – старший бортовий авіатехнік, гвардії старший лейтенант. Лицар ордена Богдана Хмельницького, Почесний громадянини м. Коломиї (посмертно).

    Олександр Козолій

    ІМЕНИНИ: Денис, Харитон, Устинов, Валеріан

    НАРОДИЛИСЯ:

    – У Тлумачі народився Софрон Витвицький (1819-1879) – священик с. Жаб’є (тепер – смт Верховина), посол до австрійського сейму в 1861 р., письменник та етнограф, автор книги «Історичний нарис про гуцулів».

    Видання 1993 р. Коломия: Світ

    – 14 червня 1891 р. – народився Євген Коновалець, український військовий і політик. Полковник Армії УНР, командант корпусу січових стрільців, командант Української військової організації, голова Організації українських націоналістів (з 1929 р.), один з організаторів українського війська. Убитий радянським агентом у 1938 р. в Роттердамі.

    Євген Коновалець

    – 14 червня 1953 р. – у Івано-Франківську народився Орест Середюк – вчений-винахідник, к.т.н., фахівець з проблем методів та приладів контролю якості і сертифікації продукції, член-кореспондент Української нафтогазової академії. В науковому доробку вченого- понад 90 наукових праць, а урожай на ниві фотосправи перевершив 10-тисячний рубіж світлин. Автор більше десятка навчальних методичних розробок для студентів. Створив більше 20 винаходів і захистив їх авторськими свідоцтвами та патентами України.

    Орест Середюк

    ЦІКАВО:

    – 14 червня 1965 р. – Поль Маккартні написав пісню “Yesterday”. Її мелодія народилася ще в січні попереднього року, але довгий час композиція залишалася без слів. Остаточне народження пісні відбулося в Португалії, де Пол відпочивав разом із Джейн Ешер із 28 травня по 11 червня. Через три дні після їхнього повернення «Бітлз» за два заходи записали “Yesterday”, яка стала найпопулярнішою піснею легендарного квартету.

     

     “The Beatles”, “Yesterday” («Вчора»)

                                                      Підготували Наталія Храбатин та Галина Максим’юк

    14.06.2015

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 червня2 червня3 червня4 червня5 червня6 червня7 червня8 червня9 червня10 червня11 червня12 червня, 13 червня

    Цей день в історії Прикарпаття: СіченьЛютийБерезеньКвітеньТравень


    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!