Як спекти і оздобити паску

  • Великдень – світле весняне свято. З ним традиційно пов’язана значна кількість народних повір’їв, прикмет і обрядів, які формувалися століттями.

    Для українців Великдень – це ще й смачні традиції. Це свято важко уявити без паски, яєць, ковбаси, сиру та інших смаколиків.

    Кожна господиня має свій, перевірений роками, рецепт баби, домашньої ковбаски та сиру. “Галицький кореспондент” вирішив допомогти молодим господиням у приготуванні до свята і зробив підбірку рецептів паски та її оздоблення.

    Давня паска

    * 1 кг муки, 500 мл молока, 30 г дріжджів, 3 яйця, 4 жовтки, 200 г масла, 200 г цукру, шафран, родзинки, мелений кардамон.

    Приготування:

    Спочатку робимо опару:  дріжджі розводимо теплим молоком і змішуємо з половиною норми муки. Ставимо опару в тепле місце на 3-6 год. Коли опара підніметься і почне осідати,  додаємо муку, що залишилася, жовтки, яйця, масло, цукор, мелений кардамон, шафран і родзинки. Добре вимішуємо. Тісто ставимо в тепле місце, щоб збільшилося в 2-3 рази.

    Потім у змащені маслом форми викладаємо тісто наполовину об’єму. Коли підійде і заповнить весь об’єм змащуємо верх паски яйцем. Випікаємо в духовці близько години.

    Паска з цукатами

    * 5,5 скл. борошна, 50 г дріжджів, 1,5 скл. молока, 10 жовтків, 3 білки, 1 скл. цукру, 250 г масла, 0,5 скл. ізюму, 2 ст. л. коньяку, 2 ст. л. цукатів, 3 ч. л. цедри лимонів, 1 ч. л. мускатного горіха, 4 ч. л. ванільного цукру.

    Приготування:

    Заварити півсклянки борошна в такій самій кількості киплячого молока і розмішати до утворення еластичної маси. Дріжджі розвести в половині склянки теплого молока, змішати з половиною склянки борошна і поставити в тепле місце на 10 хв. Змішати заварене борошно з дріжджами. Накрити тісто для паски рушником, поставити в тепле місце і чекати, поки воно підійде. Жовтки, цукор і сіль перетерти в однорідну масу до білого кольору. Половину цієї маси влити в дріжджову суміш, додати чверть склянки борошна, вимісити і дати підійти протягом години. Додати другу порцію жовтка з цукром і все борошно, що залишилося.

    Місити тісто для паски, поки воно не відставатиме від рук. У готове тісто влити розтоплене і охолоджене масло, вимісити, додати прянощі та коньяк. Знову дати тісту підійти. Потім перемішати і додати в нього родзинки і цукати, обвалявши їх у борошні. Викласти тісто для паски у форми. Посипати зверху родзинками і цукатами. Дати тісту знову підійти у формах. Змастити зверху яєчним жовтком і поставити у духовку на 45 хв. Для глазурі перетерти білки з цукром.

    Мигдальна паска

    * 1 кг борошна, 2 скл. молока, 50 г дріжджів, 5 яєць, 1 скл. цукру, 300 г масла, 200 г мигдалю, 1 лимон, 1 скл. родзинок.

    Приготування:

    Молоко закип’ятити і охолодити до температури парного молока. У невеликій частині молока розвести дріжджі, додавши столову ложку цукру. Дати дріжджам піднятися.

    Готуємо тісто для паски: в молоко додати борошно, дріжджі й ретельно перемішати. Накрити тісто для паски рушником і поставити в тепле місце, щоб воно підійшло. Збити з цукром 5 жовтків, розтопити масло і остудити. Додати в тісто для паски жовтки, масло, натерту цедру лимона, подрібнені ядра мигдалю, родзинки і сіль. Збити в стійку піну 5 білків і ретельно вимішати тісто. Розкласти у форми, змащені маслом і посипані борошном. Дати пасці підійти, змастити поверхню жовтком і посипати ядрами мигдалю. Випікати в духовці при температурі 180°С.

    Шоколадна паска

    * 1,5 кг борошна, 50 г дріжджів, 8 яєць, 2 скл. цукру, 2,5 скл. тертого мигдалю, 100 г шоколаду, 30 мл рому, 0,5 скл. червоного вина, 0,5 скл. панірувальних сухарів, 0,5 скл. апельсинових цукатів, сік одного лимону, 1 ч. л. кориці, 1 ч. л. розтертої кориці. Для шоколадної глазурі: 2 ст. л. какао, 3 яйця, 0,5 скл. цукру.

    Приготування:

    Дріжджі розпустити в теплій воді й додати борошно. Накрити рушником і поставити в тепле місце. Опару ретельно вимісити, додати жовтки, розтерті з цукром, мигдаль, шоколад, вино, ром, апельсинові цукати, корицю і гвоздику. Білки ретельно збити в стійку піну. Додати їх у тісто. Форму для паски вистелити промасленим папером для запікання. Викласти туди тісто і поставити паску в нагріту духовку. Випікати при температурі 150°С протягом 60-90 хв.

    Готуємо глазур: розігріти на невеликому вогні цукор, акуратно додати яйця і какао. Ретельно перемішати до утворення однорідної маси. Глазур охолодити і полити нею готові паски.

    Читайте також: Готуємося до Великодня з дітьми: майстер-класи з виготовлення писанок  

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!