Польсько-українські переговори про ввезення зерна зазнали невдачі

  • Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус після переговорів зі своїм українським колегою Миколою Сольським повідомив, що поки їм не вдалося домовитись про ввезення сільськогосподарської продукції з України, передає УНН з посиланням на Рolsat News та RMF FM.

    Міністр сільського господарства Роберт Телус зустрівся в понеділок у Варшаві з Миколою Сольським. Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький та віцепрем’єр-міністр України Юлія Свириденко також брали участь у переговорах щодо заборони імпорту продукції з України.

    Як повідомляє RMF FM, провал переговорів пов’язаний з тим, що Варшава і Київ поки що не в змозі виробити механізми транзиту товарів, які б давали гарантії та задовольнили польських аграріїв.

    “Ми повинні мати 100% гарантію, що продукти, які дестабілізували наш ринок, не залишаться в Польщі. Ось чому ми працюємо над рішеннями, які можуть гарантувати це… Це сигнал із Польщі, Угорщини, Словаччини, Євросоюзу про те, що нам потрібні зміни в митах, щоб ми як прифронтові країни могли ввести регламенти, які гарантуватимуть, що продукція, що до нас надходитиме, проходитиме через нашу територію транзитом”, – сказав він.

    Міністр додав, що над цими рішеннями працюють чиновники його міністерства та міністерства розвитку. Роберт Телус також стверджував, що багато залежить від правил, які має прийняти Брюссель.

    “У цьому питанні наша країна разом із кількома партнерами незабаром звернеться до Європейської комісії. Витрати на допомогу Україні мають бути розподілені на всі європейські країни, а не лише на Польщу… Ми повинні допомогти, тому що ця війна важлива, ми повинні виграти цю війну разом, але тут потрібна співпраця та дії Європейського Союзу”, – оцінив Роберт Телус.

    Він також зазначив, що “Повінь польського ринку продукцією з України викликає огиду в нашому суспільстві, і ми дбаємо про те, щоб не зіпсувати польсько-українські відносини”.

    Читайте також: Угорщина заборонила імпорт українського зерна

    Словаччина призупиняє імпорт зерна з України

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!