Цей день в історії Прикарпаття. 14 квітня

  • – сьогодні День ДАІ в Україні

    Постановою Кабінету Міністрів України на шостому році незалежності України – 14 квітня 1997 р. – був оформлений акт народження Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України.

    Відповідно до положення про ДАІ МВС України, основними її завданнями стали: забезпечення безпеки дорожнього руху, організація контролю за дотриманням законів, інших нормативних актів з питань безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища від шкідливого впливу автомототранспортних засобів, удосконалення регулювання дорожнього руху з метою забезпечення його безпеки та підвищення ефективності використання транспортних засобів, виявлення та припинення фактів порушення безпеки дорожнього руху, а також виявлення причин і умов, які сприяють їх вчиненню.

    20 січня 2015 р. в Україні розпочалася реформа ДАІ. На її базі створять патрульну службу, функції якої будуть ширші, ніш у попередньої служби. Патрульна служба охоронятиме громадський спокій, надаватиме невідкладну допомогу постраждалим, слідкуватиме за безпекою дорожнього руху.

     

    ПОДІЇ:

    – 14 квітня 1913 року – 52-гу річницю смерті поета відзначила вечорницями молодь української гімназії в Коломиї. Чоловічий хор виконав декілька пісень, продекламували вірш Шевченка «Хатина». У другій частині на сцені поставили трагедію Барвінського «Павло Полуботок» під режисурою викладача гімназії Д.Николишина.

    – 14 квітня 1919 року Українська Національна Рада в Станиславові схвалила Закон про земельну реформу, який проголошував скасування великої земельної власності та наділення землею безземельних і малоземельних селян на правах власності. Для переведення його в життя обрана Обласна земельна комісія. Закон викликав незадоволення соціалістичних партій, які обстоювали соціалізацію землі.

    – 14 квітня 1919 р., Станиславів – Рада державних секретарів підтримала ухвалу ходоровської наради про направлення делегації ЗОУНР на Паризьку мирну конференцію для переговорів про досягнення миру з поляками.

    – 14 квітня 1940 р. – у Західній Україні у священиків вилучили книги реєстрації шлюбів.

    – 14 квітня 1941р. – Провід українських націоналістів (ПУН) Андрія Мельника ухвалив меморандум про цілі українського націоналістичного руху. У ньому зазначалося, що «метою ОУН є відновлення незалежної, суверенної української держави на заселеній українським народом території між Дунаєм, Карпатами і Каспійським морем».

    – 14 квітня 1942 р. – у Галичі Станіславської області фашисти розстріляли 64 єврея, 30 дітей втопили в Дністрі. 

     

    ІМЕНИНИ: Марія, Марко, Юхим, Макар

    НАРОДИЛИСЯ:

    – народився Петро Пшеничка (1895 – 31 грудня 1970, с. Коростовичі Івано-Франківської обл.) – віолончеліст, педагог, довголітній викладач Львівської консерваторії ім. М. Лисенка.

    – народилася Олена Ґердан-Заклинська (1916 р. у с. Жаб’є-Ільці, тепер смт Верховина Івано-Франківської обл. – ? після 1988 р.) – українська танцівниця, хореограф, поетеса.

     

    ЮВІЛЕЇ:

    – народився Юрків Богдан (1930 – 2 серпня 2011) – український композитор, заслужений працівник культури України, музичний керівник народно-аматорського чоловічого вокального ансамблю «Черемош», жіночого вокального ансамблю «Смерічка». Був керівником хорів у селах Загвіздя і Павлівка, концертмейстером хорової капели заводу «Промприлад» та ансамблю «Любисток». Щедрий і безцінний творчий спадок Богдана Юрківа – його пісні. Їх близько вісімдесяти. Серед них такі широковідомі, як «Любисток», «А Черемош плине», «Росинка», «Карпатські смереки», «Рідне село», «Карпатська чічка», «Перехожа», «Матусенька», «Лист до матері», «Зоряна». Богдан Михайлович мав шляхетну душу, обожнював красу, зреалізувався і як здібний художник-пейзажист. Уродженець Станиславова.

     

     «Моє село». Виконує М. Кривень

    Автор слів – Роман Юзва, автор музики – Богдан Юрків

    – народився Юрійчук Микола (14 квітня 1930, с. Любківці, Снятинщина – 23 жовтня 2014, м. Чернівці) – український літературознавець, педагог, кандидат філологічних наук, доцент. Працював на кафедрі української літератури Чернівецького університету.

     

    ПАМ’ЯТАЄМО:

    – 14 квітня 1919 року в Станіславській лікарні помер від ран хорунжий УСС-УГА Степан Сміх. Він закінчив гімназію у Коломиї, 1915 р. вступив до легіону українських січових стрільців. 3 листопада 1915 р. у чотириденній битві з військами царської Росії в Семиківцях на Тернопільщині був важко поранений. Після лікування в Мукачевому його призначили вістуном, а потім — десятником до польової пошти у Пісочній. У цей час він склав іспит на вишкіл у коші УСС, де був підвищений у званні до хорунжого.

    Навесні 1919 року добровільно пішов із сотнею на фронт під Львів. Як командант чети Першої бригади УСС воював в районі Городка і брав участь у наступі на Судову Вишню. 17 березня 1919 р. був важко поранений в обидві ноги.

    Помер 14 квітня від ран в станіславській лікарні. Поховали його 16 квітня 1919 року в Станиславові.

    Поховання знищили у 60-х роках разом з іншими могилами героїв УГА.

    – 14 (17?) квітня 1949 р. – поблизу с. Ясень (тепер Рожнятівського району) загинув провідник ОУН Карпатського краю і командир УПА-Захід Василь Сидор («Шелест»).

     

    ЦІКАВО:

    – 14 квітня 1956 р. – американці Чарльз Гінсберг, Чарльз Андерсен і Рей Долбі продемонстрували свій винахід – перший відеомагнітофон. Чудо техніки було розміром з добротний холодильник. Відразу ж на виставці компанія “Columbia Broadcasting System” (CBS) замовила три таких відеомагнітофони по 75 тисяч доларів кожен.

     

     

                                               Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

     Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня2 квітня3 квітня4 квітня5 квітня6 квітня7 квітня8 квітня9 квітня10 квітня11 квітня12 квітня, 13 квітня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

    14.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!