Цей день в історії Прикарпаття. 10 травня

  • – сьогодні – День матері

    Це міжнародне свято в Україні офіційно відзначається щорічно з 2000 року в другу неділю травня. Вперше встановлене офіційно Конгресом США 8 травня 1914. Після Першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині.

     

    Серед української громади День матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика «Жіноча доля» Олена Кисилевська. Також 1929 року Союз українок зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» та ін. організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Свято було заборонене радянською владою.

    ПОДІЇ:

    – 10 травня 1848 р. – Головна руська рада (українська політична організація у Галичині, створена 2 травня 1848 у Львові під час революції в Австрійській імперії) – перша у маніфесті заявила про єдність усього 15-мільйонного українського народу і підтримала національні права всіх поневолених народів Австрійської імперії.

     

    ГРР вимагала поділити Галичину на дві окремі адміністративні одиниці: східну – українську і західну – польську; об’єднати в одну провінції українські землі – Галичину, Буковину і Закарпаття; викладання в школах та видання урядових розпоряджень вести українською мовою.

     

    – 10 травня 1848 року – У Станиславові була створена Руська рада. 30 травня цього року було затверджено її керівництво, яке очолив учитель станиславівської гімназії Остап Прокопчиць. Згодом Руські ради виникли також в Галичі, Коломиї, Калуші, Богородчанах, Перегінську та Болехові.

     

    – 10 травня 1936 р. – у Станиславові відбувся концерт, підготовлений і поставлений учнями «Рідної школи». Виступав хор під керівництвом диригента Т.Пеліха, декламували вірші і поеми Шевченка.

     

    – 10 травня 1937 р. – організовано Станіславське міжкомунальне курортно-туристичне товариство «Східні Карпати». Своїм завданням товариство вважало розвиток курортно-туристичних баз на території Станіславського воєводства.

     

    – 10 травня 1956 р. – в СРСР скасована плата за навчання в старших класах середніх шкіл.

    – 10 травня 1991 р. – в Коломиї перебував з пасторським візитом глава УГКЦ Мирослав Іван кардинал Любачівський

       Мирослав Любачівський

    – 10 травня 1992 р. – у Коломиї відбулося віче під гаслом «Україна в небезпеці!», присвячене подіям у Криму. Верховна Рада Криму прийняла 6 травня 1992 року Конституцію Республіки Крим. Попередньо було прийнято декларацію «Про державну самостійність Республіки Крим». Хоч ці документи і суперечили тодішньому законодавству України, їх скасовано Верховною Радою України лише 17 березня 1995 р. –  після затяжних конфліктів на півострові. 

     

  • ІМЕНИНИ: Семен, Стефан, Йосип, Марія, Віталій

    НАРОДИВСЯ:

    – 10 травня 1961 р. – в с. Нижній Березів Косівського району народився Іван Малкович український поет, видавець, перекладач, директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Живе в Києві.

               Іван Малкович

    ЮВІЛЕЙ:

    – народився Арсенич Іван (1950 р., с.Нижній Березів Косівського району), заслужений працівник культури України (2000), альтист, скрипаль, педагог. Був артистом Львівського оперного театру (1974), керівником оркестру «Гуцулія» Коломийського райвідділу культури (1998–2001).

    – народилася Брускова Ірина (10.05.1960, м. Городенка) – вишивальниця, за професією – фармацевт. Вишиванням захопилась у дитинстві. Потім почала робити спроби у не зовсім поширеному у нас на Прикарпатті жанрі – вишиваного живопису – і зуміла його утвердити в техніці української вишивки (хрестиком), удосконалюючи композицію і гармонію підбору кольорів. Неодноразово брала участь у районних, обласних та республіканських виставках.

    ЦІКАВО:

    – сьогодні – Фестиваль котів у бельгійському місті Іпрі.

    Дивний фестиваль відбувається 10 травня в Іпрі. З центральної дзвіниці міста викидають багато іграшкових котів прямо в натовп глядачів. Фестиваль котів – стара бельгійська традиція, започаткована ще у середньовіччі. В той час коти вважалися символом зла, а їх смерть – спокутою гріхів людини. А тепер – це просто веселе свято.

     

                                    Підготували Наталія Храбатин та Галина Максим’юк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня4 травня5 травня6 травня7 травня8 травня, 9 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    10.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!