Цей день в історії Прикарпаття. 15 червня

  • – Сьогодні Всесвітній день мотоцикліста.

    Всесвітній день мотоцикліста шанувальники цього стрімкого виду транспорту щороку відзначають в третій понеділок червня. Незвичайне свято з’явилося в 1992 р. й отримало символічну назву «На роботу на мотоциклі». Вже через кілька років акція набула світових масштабів і перетворилася на міжнародне свято.

    – Також сьогодні – Всесвітній день вітру.

    Уперше День вітру відзначили в Європі в 2007 р. Ініціаторами створення такого незвичайного свята стали Європейська асоціація вітроенергетики та Всесвітня рада з енергії вітру. У 2009 р. День вітру отримав статус всесвітнього, адже до святкування приєдналося понад 30 країн.

    ПОДІЇ:

    15 червня 1899 р. – станиславівські товариства організували шевченківський концерт за участю о. І. Порайка, О. Тучапського, Р. Зарицького, д-ра М. Коцюби.

    – 15 (2) червня 1915 р. – російський воєнний окупаційний генерал-губернатор Галичини граф Г. О. Бобринський підписав у Львові обов’язкове для виконання оголошення, у якому довів до відома населення наказ головнокомандуючого арміями Південно-Західного фронту генерал-ад’ютанта М. Ю. Іванова про примусову висилку у Волинську губернію усіх чоловіків у віці від 18 до 50 років, дозволяючи їм брати із собою свої родини, хатні речі, рогату худобу і коней, з тих районів Галичини, з яких відступали російські війська, аби унеможливити їх мобілізацію до австро-угорської армії.

    – Від 15 червня 1923 р. і до 1945 р. другим ректором Івано-Франківської духовної семінарії ім. Св. Свящ. Йосафата був о. д-р Авксентій Бойчук.

    О. д-р Авксентій Бойчук

    – 15 червня 1928 р. – відбулося обєднання музичного товариства ім. С. Монюшка з театром О. Фредри в єдине товариство під назвою «Театр ім. С. Монюшка Товариства музично-драматичного в Станиславові».

    – 15 червня 1934 р. – український націоналіст, член ОУН Григорій Мацейко у Варшаві здійснив замах на міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Перацького, помстившись за пацифікацію Західної України.

    Григорій Мацейко

    ІМЕНИНИ: Олександр, Іван, Никифор, Уляна

    НАРОДИЛИСЯ:

    – день народження Йосипа Вітошинського (15 червня 1838, Косів – 24 січня 1901, с.Денисів на Тернопільщині) – хорового диригента, організатора селянських хорів у Галичині.

    Памятник Вітошинському в с. Денисові

    – день народження Гната Колцуняка (1889-1937) – художника і музиканта, уродженця с. Яворів Косівського району.

    – день народження Ольги Плешкан (1898-1985) – художниці, музейної працівниці, родом із с. Чортовець Городенківського району. З 1957 р. жила в Снятині, де й похована. Її картини зберігаються в музеях Івано-Франківська, Львова, Снятина (музей Марка Черемшини) та Русова (музей Василя Стефаника).

    О. Плешкан. Пейзаж зі скиртою

  • – день  народження Онуфрія Манчука (1899-1941) – письменника і вояка УСС, автора пісні «Як гуцули воювали за Україну», книг «Гуцульщина у співанках» і «Жаб’ївські новели», уродженця с. Жаб’є (тепер смт Верховина).

    Онуфрій Манчук

    – день народження Олега Заставного (1944) – художника -монументаліста, члена НСХУ,  одом із с. Княгиничі Рогатинського району. Його розписами вкриті стіни прикарпатських шкіл та лікарень, а також багатьох інших громадських закладів. У живописі надає перевагу енкаустиці. Основні твори митця: «Старий Галич», «Світ поезії», «Наша дума, наша пісня».

    Олег Заставний

    40 років блукань. Олег Заставний

     

    ЦІКАВО:

    – 15 червня 1843 р. – народився Едвард Гріг – норвезький композитор.

    Едвард Гріг. Пер Гюнт. В печері гірського короля.

     

                                              Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 червня2 червня3 червня4 червня5 червня6 червня7 червня8 червня9 червня10 червня11 червня12 червня13 червня, 14 червня

    Цей день в історії Прикарпаття: СіченьЛютийБерезеньКвітеньТравень

    15.06.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!