Цей день в історії Прикарпаття. 16 квітня

  • – сьогодні в Ізраїлі та в усьому світі євреї відзначають сумну дату – Йом-а-Шоа, День катастрофи і героїзму єврейства, Голокост

    Цього дня, 27 нісана, за єврейським календарем, 1943 р. почалося збройне повстання в’язнів варшавського гетто проти нацистів.

    О 20.00 за ізраїльським часом на всій території країни прозвучить сирена в пам’ять про жертви Голокосту.

    Жертвами Голокосту, згідно з вироками Нюрнберзького трибуналу, вважаються шість мільйонів євреїв Європи.

    ПОДІЇ:

    – 16 квітня 1710 р. – гетьманом України (у вигнанні) обрали Пилипа Орлика. Цікаво, що Орлик був знайомий із власником Станиславова Юзефом Потоцьким. З 1732 р. в нашому місті перебуває дружина Орлика Ганна з дочками. Станиславів принаймні один раз відвідував син гетьмана – Григір Орлик. Ганна Орлик прожила в Станиславові не менше, ніж 25 років і, ймовірно, тут померла й була похована.

                     Пилип Орлик

    – 16 квітня 1848 р. – у Габсбурзькій імперії скасували кріпацтво.

    – 16 квітня 1904 р. – єпископом-ординарієм Станіславської єпархії іменовано о. Григорія Хомишина.

    Єпископ Григорій Хомишин

    16 квітня 1920 р. – відбулося повстання селян неподалік с. Жаб’є на Гуцульщині проти польських окупантів – т. зв. Гуцульське повстання. Основне ядро повстанців – колишні солдати австрійської армії на чолі з Д. Ф.Карабчуком. Для керування повстанням створили комітет. Почалося повстання з виступу селян с.Зеленого, які напали на жандармерію. 17 квітня повстанці з сіл Зелене й Голів рушили двома загонами на с. Жаб’є (тепер – райцентр Верховина), але урядові війська придушили виступ.

    Повстання охопило 11 населених пунктів, у ньому взяло участь  понад 10 тис. осібпереважно сільська біднота Косівського, Коломийського, Снятинського, Печеніжинського та Городенківського повітів. Членів повстанського комітету та інших активних учасників Гуцульського повстання засудили на тривале ув’язнення.

       Жабє на старій польській листівці

    16 квітня 1943 р. – у Катині викрито масову могилу польських офіцерів. Повідомлення Радінформбюро про катинські розстріли як «гнусные измышления немецко-фашистских палачей».

    – 16 квітня 1947 р., Польща – Політбюро ЦК Польської робітничої партії і Державна комісія безпеки (ДКБ) Польщі розглянули і затвердили акцію «Вісла» з виселення українського населення зі східних районів країни у західні і північні та ліквідацію УПА. Дипломатичними каналами повідомлено уряди СРСР і Чехословаччини про намір і дату здійснення акції з проханням заблокувати східний і південний кордони Польщі.

    – 16 квітня 2000 р. – Всеукраїнський референдум за народною ініціативою із внесення змін до Конституції України (1996 р.). Більшість жителів України підтримали ідею скорочення кількісного складу Верховної Ради (до 300 депутатів), позбавлення депутатів недоторканності, створення другої палати парламенту. Результати плебісциту, задуманого для посилення позицій президента Кучми, залишилися не втіленими в життя.

    ІМЕНИНИ: Микита, Іван, Феодосія

    НАРОДИЛИСЯ:

    – день народження Осипа Залеського (16.04.1892 – 13.03.1984) – музикознавця, педагога, композитора, першого директора і викладача Станиславівської філії Львівського вищого музичного інституту ім. М. Лисенка.

                 Осип Залеський

  • – 16 квітня 1922 р. – у с. Нижній Вербіж Коломийського району народився Михайло Ласійчук – краєзнавець. Вчився і працював у Коломиї.

    – 16 квітня 1923 р. – у с. Репужинці Городенківського району народився Петро Юрійчук. Кандидат с/г наук. Помер у Коломиї.

    – народився Баран Володимир (16.04.1929, м.Снятин) – мистецтвознавець, член Спілки художників України (з 1973) і Спілки журналістів (з 1966). Народився в сім’ї художника. Із 1935 р. проживав у Станіславі. Закінчив Ленінградський інститут живопису, скульптури й архітектури ім. І. Рєпіна (1968). Працював на різних посадах у обласних організації СХ України. Автор праць «Ковпаківці» (Ужгород, 1977), «Історії промовисті сторінки» (Ужгород, 1971; співавтор О. Шеремета), каталогів персональних виставок Д. Нарбута (Львів, 1964), І. Кулика (Івано-Франківськ, 1963), М. Варенні (Івано-Франківськ, 1972) та виставок, присвячених 150-річчю від дня народження Т.Шевченка (Ужгород, 1964) і 100-річчю В.Стефаника (Івано-Франківськ, 1973), співавтор путівника «Радянське Прикарпаття» (Ужгород, 1969, 1980), статей у періодиці.

      Володимир Баран

    16 квітня 1966 р. – у с. Кривополе Верховинського району народився Іван Рибарук – священик, редактор часопису УПЦ КП «Лоза виноградна» (згідно з сайтом Музею історії Коломиї).

                     О. Іван Рибарук

    ЦІКАВО:

    – 16 квітня 2010 р. – висота стовпа попелу з вулкана Ейяф’ятлайєкютль в Ісландії сягла 13 км. Циклон сприяв віднесенню вулканічного попелу в бік Європи. Паралізовано авіасполучення в Північній, Західній, Центральній, значною мірою – Східній Європі. Аеропортна криза тривала два тижні.

    Про погодні аномалії у міжвоєнній Галичині читайте тут 

     

                          Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня2 квітня3 квітня4 квітня5 квітня6 квітня7 квітня8 квітня9 квітня10 квітня11 квітня12 квітня13 квітня14 квітня, 15 квітня

     

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

    16.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!