Цей день в історії Прикарпаття. 12 травня

  • – сьогодні Всесвітній день медичних сестер

    Офіційно свято встановлено у 1971 році Міжнародною радою медсестер, а до цього відзначалося за рішенням Міжнародної федерації “Червоного Хреста”.

    Міжнародний, або Всесвітній день медичних сестер святкується щорічно 12 травня – у день народження англійської сестри милосердя Флоренс Найтінгейл (1820-1910). Згідно з історичними довідками, під час Кримської війни Ф. Найтінгейл організувала у Туреччині догляд за пораненими солдатами союзників (коаліції Франції, Османської імперії, Великобританії і Сардінії). Згодом вона заснувала перші курси сестер милосердя Англії.

                                        Флоренс Найтінгейл

     

    ПОДІЇ:

    – 12 травня 1913 р. – у Калуші за участю 60 членів відбулися загальні збори філії товариства «Просвіта». Ця філія мала на рахунку 183 корони. До неї ввійшли: А.Косий, І.Куровець, О.Ткачук, Ю.Посацький. Головою філії став А.Кос, а заступниками були С.Загаєвич, Т.Коритовський, К.Пукіш.

    – 12 травня 1924 р. – Польський уряд отримав ноту уряду СРСР від 10 травня з приводу утиску школи, мови і релігії українців та білорусів у Польщі. Вимога радянського уряду умотивована ст.7 Ризького договору, який передбачав захист прав поляків у СРСР з боку польського уряду, а також росіян, білорусів та українців у Польщі – з боку радянського.

    – 12-14 травня 1926 р. – державний переворот у Польщі, встановлення «санаційного» («оздоровчого») режиму Юзефа Пілсудського. Військовий переворот ознаменував собою початок періоду досить радикальних державних реформ.

    Юзеф Пілсудський (у центрі) на мосту Понятовського у Варшаві під час «травневого перевороту»

    Станіславів. 1920 рік. Пілсудський і Петлюра (в центрі) разом із українськими та польськими офіцерами

     

    – 12 травня 1929 р. – у Львові створена організація письменників Західної України – “Гроно”.

    – 12 травня 1935 р. – помер  польський військовий і державний діяч, перший керівник відродженої Польщі маршалок Юзеф Пілсудський. Його смерть польська влада перетворила на вседержавну панахиду.

     

                         Символічні похорони Ю. Пілсудського в церкві у Станиславові, травень 1935 р.

    – 12 травня 1954 р.УРСР стала членом ЮНЕСКО і Міжнародної організації праці. 

    – 12 травня 1996 р. – відбулася єпископська хіротонія о. Софрона Мудрого в кафедральному Соборі в Івано-Франківську.

     

    Єпископ Софрон Мудрий, ЧСВВ (2008 р.)

    – 12 травня 2000 року на Снятинщині широко відзначили 100-річчя 3авальської Січі. 

    – 12 травня 2011 р. – у Снятині відкрили памятник Василю Стефанику в рамках відзначення 140-річчя від дня народження великого новеліста.

    ІМЕНИНИ: Василь, Іван, Федот, Филимон


    НАРОДИЛИСЯ:

    – день народження Василя Ватаманюка (1948), співака, заслуженого артиста України (1986), народного артиста України (1995), соліста Українського народного хору ім.Г.Верьовки. Уродженець с. Рожнів на Косівщині.

       Василь Ватаманюк

     

    ЮВІЛЕЙ:

    – 150 років від дня народження Софії Окуневської-Морачевської (1865-1926), української громадської діячки, першої лікарки-українки в Галичині.

    Софія Окуневська-Морачевська

    – 75 років від дня народження Івана Підлисецького (1940), фотожурналіста, кіномеханіка, члена Національної спілки журналістів України, автора кольорового кінофільму «Понад Прутом моя Коломия», уродженця с. Нижній Березів Косівського району. Живе і працює в Коломиї.

    ЦІКАВО:

    12 (25 ?) травня 996 р. в Києві освятили першу на Русі кам’яну церкву на честь пресвятої Богородиці, в час князювання Володимира Великого. Назва її – Десятинна – пов’язана з тим, що на зведення церкви і її підтримку Володимир Великий виділив десяту частину своїх доходів – десятину.

    Наприкінці 1240 р. орди хана Батия, узявши Київ, знищили Десятинну церкву – останній оплот киян.

     

                                                Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня4 травня5 травня6 травня7 травня8 травня,9 травня10 травня, 11 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    12.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!