Цей день в історії Прикарпаття. 16 червня

  • – Сьогодні – Міжнародний день африканської дитини.

    Щорічно 16 червня з ініціативи Організації африканської єдності в світі відзначається Міжнародний день африканської дитини. Вперше свято відзначали в 1991 році.

    Дату Міжнародного дня африканської дитини обрали в зв’язку з трагічними подіями, що сталися 16 червня 1976 року в ПАР. У той день тисячі чорношкірих школярів вийшли на вулиці Йоганнесбурга з вимогами підвищити якість шкільної освіти і проводити навчання рідною мовою. Сотні юних африканців були розстріляні силами урядової охорони. 

    ПОДІЇ:

    – 16 червня 1786 р. – з’явився указ австрійського імператора Йосифа II про обмеження панщини. Цим патентом також була встановлена тривалість робочого дня: влітку – 12, взимку – 8 годин.

    – 16 червня 1896 р. – офіційна дата заснування статутного товариства «Станиславівський Боян».

    16 червня 1904 р. – Григорій Хомишиин був висвячений на єпископа.

    – 16 червня 1919 р., Львів – Військова місія УНР під проводом генерала С. Дельвіга без консультацій і згоди з урядом ЗОУНР уклала з представниками польської делегації договір про перемир’я, який мав вступити в силу з 21 червня. Демаркаційна лінія (т. зв. «лінія Дельвіга») встановлювалася так: Залізці – р. Серет –Тернопіль – Острів – Литятин – р. Золота Липа – Дністер – Незвисько. Переговори проходили під час Чортківського наступу, який УГА провадила без згоди з Директорією. В ході його була звільнена значна частина території ЗОУНР, тому Є. Петрушевич не визнав умови договору і Галицька армія продовжила бойові дії.

    – 16 червня 1972 р. – у радянських газетах опубліковано постанову Ради Міністрів СРСР «Про заходи посилення боротьби з пияцтвом і алкоголізмом», яка встановлювала низку обмежень і заборон. Продаж горілки та інших міцних алкогольних напоїв було дозволено після 11-ї ранку і до 19-ї вечора.

    – 16 червня 1999 р. – у Коломиї перебував директор Світового банку в Україні Пол Сігельбаум.

    – 16 червня 2014 р. – відбулось офіційне відкриття Міжнародного дитячого центру «Артек-Карпати» в Буковелі.

    ІМЕНИНИ: Денис, Дмитро, Лук’ян, Павло, Кирило

    НАРОДИЛИСЯ:

    – народився Девдюк Василь (16.06.1873, Косів або Ст. Косів – 3.05.1951, там же) – гуцульський майстер художньої обробки металу. Після закінчення чотирьох класів Косівської школи на дванадцятому році декілька місяців навчався в Ю. Шкрібляка в Яворові, у Никори і Дмитра Дудчаків у Брустурах, де навчився художнього литва і різьби по металу. У 1907 р. навчався на курсах художніх промислів у Відні. 1908-1914 рр. – викладач у Вижницькій школі столярства, токарства, різьбярства і металевої орнаментики. У 30-х pp. відкрив школу-майстерню у Косові. З 1930 р. займався домашнім господарством. Добре знаючи старовинні прийоми обробки металу, орнаментальні елементи і мотиви, створив високохудожні твори, досконалі і за композицією, і за стилем.

    Девдюк Василь 1935 р.

    – 16 червня 1906 р. – у Коломиї народився Зиновій Книш – доктор права, публіцист. Закінчив Коломийську гімназію.

    Зиновій Книш

    – 16 червня 1929 р. – у с. Воскресінці на Коломийщині народився Богдан Стефанців – краєзнавець. Вчився в Коломиї.

    – 16 червня 1938 р. – народився Євген Вербицький – Заслужений майстер авіамодельного спорту. Засновник авіамодельного спорту в Коломиї.

     

    ЮВІЛЕЙ:

    – 80 років виповнюється Несторові Библюку (1935), інженеру-технологу, доктору технічних наук, професору Національного лісотехнічного університету України, дійсному члену НТШ, уродженцю м. Косова.

    Нестор Библюк

    – 75 років від дня народження Параски Шовкової (1940), поетеси, авторки пісенних текстів, вишивальниці, уродженки селища Печеніжин Коломийського району.

    ЦІКАВО:

    – 16 червня 1816 р. – після вечора з розповідями про привидів, проведеного на березі Женевського озера, 19-річній Мері Шеллі наснився жах, який став основою її роману «Франкенштейн, або Сучасний Прометей».

    Обкладинка видання 1831 р.

     

                                                  Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 червня2 червня3 червня4 червня5 червня6 червня7 червня8 червня9 червня10 червня11 червня12 червня13 червня14 червня, 15 червня

     

    Цей день в історії Прикарпаття: СіченьЛютийБерезеньКвітеньТравень

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!