Цей день в історії Прикарпаття. 17 квітня

  • – сьогодні Всесвітній день боротьби з гемофілією

    За ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я та Всесвітньої федерації гемофілії 17 квітня оголосили Всесвітнім днем боротьби з гемофілією.

    Метою створення і проведення Всесвітнього дня гемофілії є привернення уваги світової громадськості, політиків, чиновників від сфери охорони здоров’я і рядового медичного персоналу до проблем, із якими щодня зустрічаються хворі на гемофілію, підвищення їхньої обізнаності щодо цього спадкового захворювання, пов’язаного з порушенням процесу згортання крові.

    Дату проведення Дня гемофілії організатори вибрали не випадково: це прояв поваги до творця Всесвітньої федерації гемофілії Френка Шнайбеля, який народився саме цього дня.

    – День пожежної охорони України

    Враховуючи вагомий внесок працівників пожежної охорони України в боротьбу з вогняною стихією, захист життя і здоров’я людей, майна від пожеж, на підтримку ініціативи громадських об’єднань та Державної служби України з надзвичайних ситуацій указом Президента України від 11-го жовтня 2013 р. встановлено професійне свято – День пожежної охорони, яке тепер відзначається щорічно 17 квітня. 

          У музеї пожежно-рятувальної служби Прикарпаття

     

    ПОДІЇ:

    – 17 квітня 1919 р., Станиславів – делегація ЗОУНР у складі Д. Вітовського (уродженець с. Медуха Станиславівського повіту) і М. Лозинського (уродженець с. Бабине Калуського повіту) виїхала для переговорів до Парижа.

                                                                    

          Д. Вітовський                                                                         М. Лозинський

    Газета «Новий Час» від 17 квітня 1937 року в розділі «Життя краю» під заголовком «Станиславівська молодь українських середніх шкіл у поклоні Кобзареві України» писала: «Середньошкільна українська молодь м. Станиславова віддала в дні 6 квітня ц. р. поклін незабутньому Кобзареви України святочною академією, що цього року далеко відійшла від звичайних Шевченківських Вечерниць і своїм укладом, і виконанням. Молодь дала цього року щось нове, доложила стільки старань у виконанні програми академії, що рішуче заслуговує на те, щоби сказати кілька слів про це небуденне свято. Друга частина Академії — це правдива насолода для мельоманів. Молодь відважилась вивести на сцені першу дію опери «Катерина» (лібретто після поеми Шевченка, музика М. Аркаса). Може, це було понад сили молоді, але ж фактично «Катерина» випала дуже гарно».

    – 17 квітня 1959 р., Київ – Верховна Рада УРСР прийняла закон «Про зміцнення зв’язку школи з життям і про дальший розвиток системи народної освіти в Українській РСР». Згідно зі статтею дев’ятою закону, навчання в школах УРСР здійснюється рідною мовою учнів. У школу з якою мовою навчання віддавати своїх дітей вирішують батьки. Вивчення однієї з мов народів СРСР, якою не викладають у цій школі, здійснюється за бажанням батьків і учнів при наявності відповідних контингентів. Тобто вивчення української мови в школах оголошено необов’язковим. На «вимогу батьків і дітей» зменшено кількість шкіл із українською мовою викладання, ігноровано вивчення української мови й літератури в російських школах, скорочено кількість годин викладання української літератури й мови в середніх спеціальних навчальних закладах. Закон запроваджував і реформу освіти. Семирічки та десятирічки перетворено на восьмирічні (обов’язкові) та одинацятирічні загальноосвітні політехнічні школи з виробничою підготовкою.

    – 17 квітня 1986 р. – ухвалено постанову ЦК КПРС «Про основні напрями прискорення вирішення житлової проблеми у країні», згідно з якою кожна родина мала отримати окрему квартиру або будинок до 2000 р.

    17 квітня 1991 р.Верховна Рада УРСР ухвалила Закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні». 

    – 17 квітня 2000 р. – в Інтернеті з’явилося видання “Українська правда”, засноване та редаговане Георгієм Гонгадзе. У ньому серед інших публікувалися викривальні матеріали про Леоніда Кучму та його оточення.

    Іменини: Георгій, Зосим, Марія, Йосип

    НАРОДИЛИСЯ:

    – день народження  Любові Коленської (1923), діаспорної письменниці (США), члена Спілки українських письменників «Слово», Міжнародного ПЕН-клубу, уродженки Івано-Франківська. Авторка збірок оповідань «Самотність», «Павлів Тріумф», «Дзеркала», «Потойбіч Рубікону», есею «Шевченкове слово – вічність українського народу», багатьох публікацій у періодиці.

    – народився Арсен Бучинський (1982 р., Івано-Франківськ) – ініціатор створення та керівник джаз-квартету «Art Prestige» Івано-Франківської обласної філармонії, артист камерного оркестру «Harmonia Nobile» (контрабас). Поєднує виконавську діяльність із композиторською творчістю.

    ЮВІЛЕЇ:

    – 195 років від дня народження Келестина Скоморівського (1820-1866), українського поета і перекладача, уродженця с. Долиняни Рогатинського району.

    – 130 років від дня народження Якова Тефледжука (1885-1977?), майстра писаних столів, уродженця с. Микуличин Яремчанської міськради. Крім класичних елементів декору, на столах виводив іноді вазочки зі стилізованими квітами. Збереглось дев’ять його робіт. 

    ЦІКАВО:

    – 17 квітня 1894 р. – народився Микита Хрущов, радянський партійний і державний діяч. Керівник Радянської України в 1938-1949 рр., перший секретар ЦК КПРС (1953-1964 рр.), голова Ради Міністрів СРСР (1958-1964 рр.). Герой Радянського Союзу, тричі Герой соціалістичної праці. Розвінчав культ особи Сталіна. Почав космічну програму Радянського Союзу, але відзначився численними помилковими та популістськими рішеннями, зокрема, насадив скрізь кукурудзу.

    М. Хрущов в ООН в 1960 р.

     

                                            Підготували Наталія Храбатин та Галина Максим’юк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня2 квітня3 квітня4 квітня5 квітня6 квітня7 квітня8 квітня9 квітня10 квітня11 квітня12 квітня13 квітня14 квітня15 квітня, 16 квітня

     

     

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

    17.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!