Цей день в історії Прикарпаття. 13 травня

  • ПОДІЇ:

    – 13 травня 1919 р., Станиславів – уряд ЗОУНР прийняв пропозицію міжнародної комісії генерала Л.Боти. Польський уряд відкинув її.

    – 13 травня 1919 р., Станиславів – Рада державних секретарів ухвалила постанову про загальну мобілізацію до Галицької армії. На підставі постанови УНРади державний секретаріат військових справ 15 травня видав наказ окружним військовим командам мобілізувати в армію юнаків 1901 р. народження та переглянути списки всіх чоловіків 1881–1900 рр. народження, які придатні до військової служби. У зв’язку з загальним наступом поляків ці постанови не вдалося виконати.

    – 13 травня 1926 р. – коломийський «Боян» провів «у салі щадничої каси святочний концерт в 65-ті роковини смерти генія України Тараса Шевченка. Мішаний хор у супроводі оркестру під диригуванням Р. Ставничого виконав пісні на слова Шевченка – «Заповіт» (М. Вербицького), «Чого мені тяжко» (М. Волошина), «Кавказ» (С. Людкевича); «Сонце заходить» М. Лисенка, інші виконала солістка С. Ковбузова».

    – 13 травня 1936 р. – Міська рада Станиславова затвердила «Статут про накладення податку в користь міської громади на рекламні плакати, вивіски, анонси».

    Оподаткуванню підлягали:

     різного роду надписи, оголошення, знаки, плакати, фірмові емблеми підприємств, торгових, ремісничих, інших прибуткових організацій, приватних контор лікарів, адвокатів, інженерів – податок від плакатів;

    – вивіски, герби фірмові, розміщені перед магазинами, на ліхтарях, вітрини з виставленим товаром – податок на вивіски;

    – різні оголошення друковані, розмножені на гектографі чи в інший спосіб – податок на анонси.

    Від податку звільнялися оголошення урядові, виборчі, іноземних установ, оголошення про громадські зібрання та громадян про пошук роботи. І вже зовсім не зрозуміло, чому від податку звільнялися вивіски з надписом «магазин тютюновий»!

    Податок на вивіски був зовсім не великий і вираховувався залежно від рекламної площі:

    – до 1 м2 поверхні – 4 зл.;

    – від 1 м2 до 2 м2 – 10 зл.;

     від 2 м2 до 3 м2 – 25 зл.;

    – понад 3 м2 – 50 зл. щорічно.

    Сума податку зменшувалася у випадку, коли реклама знаходилася біля підприємств, які виробляли рекламовані товари, і становила тільки 25% ставки подавку. Коли рекламні надписи були зроблені на вікнах, ролетах, стінах будинку, то податок знижувався на 50%. Коли реклама розміщувалася на висоті, наприклад, на лампах, тоді сума податку становила 10 зл. річно. Коли рекламне оголошення розміщувалося в часописі, податок становив 10% від оплати за оголошення. 10% від загальної ставки податку сплачувалося за рекламу театральних (кіноматографічних) афіш.

    Якщо рекламні вироби мали мистецьку вартість, сплачувалося тільки 20-50 % ставки.

    Рекламні надписи, розміщені на дахах або перетягнуті через вулицю оподатковувавалися в повному обсязі.

    Податок виплачувала приватна особа або представник організації в касу міської управи. За вчасну сплату рекламного податку відповідали також власники рекламних агенцій та адміністрація часописів, які повинні були 1 і 16 числа кожного місяця вносити в касу податок, який вичислявся з оплати за розміщення реклами. У випадку вчасної сплати податку власникам поверталося 3% від суми податку за рекламу.

    Реклама магазину «Фіатів» Яна Івлієва в Станиславові

    – 13 травня 1989 р. – газета «Комсомольський прапор» опублікувала список 77 уродженців області, які загинули в Афганістані.

    13 травня 1990 р. – вийшов перший номер газети “Галичина” – первісток новітньої демократичної преси Прикарпаття.

    – 13 травня 1991 р. – у Коломиї відбулося віче на підтримку заарештованого народного депутата України С. Хмари.

     

    ІМЕНИНИ: Максим, Микита, Яків, Ігнатій 

     

    НАРОДИЛИСЯ:

    – 13 травня 1859 р. – народився Теодор Аксентович (1859-1938) – польський художник вірменського походження, який малював картини з життя Гуцульщини.

                                Теодор Аксентович

                                                                         «Коломийка» 1895 р.

    – 13 травня 1867 р. – народився Іван Чернявський – філателіст, автор книги з історії коломийських марок. Адвокат. Жив і працював у Коломиї.

    народився Боєчко Федір (13 травня 1934, с. Семаківці, Івано-Франківська обл.) − український педагог, науковець. Коло наукових інтересів: біохімія вітамінів та мікроелементів, методика викладання біохімії та полімерної хімії у системі вищої школи. Написав і видав перший в Україні навчальний посібник з хімії полімерів для студентів природничих факультетів ВНЗ. Серед опублікованих праць − «Хімія полімерів» (1965), «Основи хімії полімерів» (1976), «Основи органічної і біологічної хімії» (1982), «Біохімія для вчителів» (1985), «Органічна хімія» (1981, 2001), «Біологічна хімія» (1989, 1995), «Основні біохімічні терміни і поняття» (1993) та ін.

                                           Боєчко Федір

    – день народження о. Романа Паньківа (1943), письменника з Івано-Франківська, священика, члена НСПУ (2000), автора книг «Заспіви» (1997), «Пісня мого серця», «Втрачене літо» (1998), «Зірка, до якої йду», «Дерево на вітрі» (1999), «Поранений птах», «Сльоза від Бога» (2000), «Сонце на долоні» (2001), «Крик лелеки» (2003), «Дар небес» (2004), «Світанок в тумані» (2005), «Загублені» (2007), «Богодар» (2008), «Печера розбійників», «Помаранчева революція, або Півень на Місяці» (2010), «Вибране» (2011), уродженця с. Вишнів Рогатинського району.

                                          о. Роман Паньків

    – 13 травня 1953 р. – у Коломиї народився Микола Хвостіков – фотохудожник. Працює в Коломийському музеї народного мистецтва Гуцульщини.

    – 13 травня 1957 р. – у селі Малий Рожен Косівського району народився поет, журналіст Юрій Петричук, у 2001 році помер в Аргентині.

     

    ЮВІЛЕЙ:

    – 13 травня 1885 р. – у м. Козова на Тернопільщині народився Фелікс (Филип) Баран – організатор і керівник симфонічного оркестру Коломийської гімназії.

     

    ПАМ’ЯТАЄМО:

    – 13 травня 1888 р. – помер Яків Головацький, український поет, письменник, фольклорист, учасник «Руської трійці», громадський діяч галицько-руського руху.

           Яків Головацький

    ЦІКАВО:

    – сьогодні в Португалії святкується День Божої Матері Фатімської.

    13 травня 1917 р. після недільної меси троє маленьких пастушків – Жасінта, Франсишко і Лусія – з Кови да Ірія, що поблизу маленького португальського містечка Фатіма, пасли своїх овець неподалік будинку. Раптом блиснула блискавка і вони вирішили, що починається гроза. У цей момент їм з’явився образ Пресвятої Богородиці, який, за їхніми словами, виблискував яскравіше за сонце. Коли діти розповіли про це дорослим, їм ніхто не повірив, але чудо повторювалося 13 числа кожного наступного місяця аж до жовтня. По всій Португалії рознеслася звістка, що кілька калік із тих, хто бачив Богоматір, чудесним чином зцілилися. Коли на місці явлення в 1944 році побудували храм, в нього з усієї Португалії почали приїжджати хворі і каліки.

    Діва Марія передала дітям три пророцтва. За час, що минув після цих подій, передбачення Богородиці не раз збувалися: в Росії почалася атеїстична епоха соціалізму, світ здригнувся від жахів Другої світової війни, коаліція прокомуністичних держав розпалася.

     

                                            Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня4 травня5 травня6 травня7 травня8 травня,9 травня10 травня11 травня, 12 травня

     

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    13.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!