Цей день в історії Прикарпаття. 17 червня

  • – Сьогодні – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухою.

    17 червня 1994 року прийняли Конвенцію ООН про боротьбу з опустелюванням. Цей день міжнародна спільнота відзначає як Всесвітній день боротьби з опустелюванням. Україна приєдналася до Конвенції в 2002 році, згідно із Законом України від 4 липня 2002 року. У рамках конвенції опустелювання розглядається не як процес утворення пустель, а як будь-яка деградація земель під впливом природних чи антропогенних чинників. Саме тому сторонами конвенції на сьогодні є 193 країни світу.

    ПОДІЇ:

    – 17 червня 1648 р. – шляхта на сеймику в Галичі ухвалила створити військові загони для боротьби з селянською непокорою. Був утворений один загін із 500 осіб: 100 гусарів, 300 козаків і 100 піхотинців. На їх утримання сеймик установив новий податок, який ще більшим тягарем ліг на плечі селян і міщан, незадоволення яких і так зростало з кожним днем. 

    – 17 червня 1700 р. – відбулася Консекрація (освячення) Вірменської церкви у Станиславові львівським архієпископом Деодатом Нерсесовичем.

    – 17-20 червня 1880 р. – у Коломиї Іван Франко написав новелу «На дні». Про ці дні у листі до М. Драгоманова 26 квітня 1890 р. І.Франко писав: «Виславши за останні гроші написану повість «На дні», я жив опісля три дні трьома центами, найденими над Прутом на піску, а коли й тих не стало, заперся в своїй кімнатці в готелю і лежав в горячці й голоді, ждучи смерти, безсильний і знеохочений до життя. Один із моїх союзників, посланий К. Геником, спас мене від голодної смерти, та ще готельний слуга приносив мені іноді декілька ложок супу».

    17 червня 1902 р. – станиславівські українські товариства організували урочистий шевченківський концерт у залі товариства ім. Монюшка з участю артистки Львівської опери Ф. Лопатинської, п. Гузаревої і військового оркестру 24-го полку піхоти.

    17 червня 1911 р. до Калуша, як повідомляє часопис «Діло», прибув батальйон піхоти із Стрия та два ескадрони кавалерії з Перемишля для втихомирення безпорядків, спровокованих поляками  під час виборів.

    – 17 червня 1937 р. – Повітове староство в Станиславові розпорядженням припинило діяльність філії українського антиалкогольного товариства «Відродження».

    – 17 червня 1941 р.31 учень міста Калуша здобув десятирічну освіту. Серед них було 8 відмінників, що виявили бажання навчатися у вищих навчальних закладах.

     17 червня 1950 р. – нібито на «численні прохання трудових колективів» обласна рада трудящих депутатів в особі тодішніх секретарів т. Кобзіна та т. Петрика звернулася до “вищестоящих” органів з проханням замінити назву міста Станислав і надати йому ім’я того, «хто об’єднав українські землі в єдину Українську Радянську державу, – ім’я великого Сталіна – і назвати місто Сталінськ-Прикарпатський». Також тогочасний голова Станиславського облвиконкому Ю. Кобзін звернувся до Голови Президії Верховної Ради УРСР М. С. Гречухи з пропозицією змінити назву Калуша на Хрущово.

    ІМЕНИНИ: Зосима, Северин 


    НАРОДИЛИСЯ:

    – день народження Осипа Білоскурського (1883-1943), майстра художньої кераміки, родом з Коломиї. В 1908 р. закінчив Коломийську гончарну школу;

    – день народження Григорія Будзика (1937), архітектора, лауреата Державної премії як одного із проектантів забудови вулиці Незалежності в Івано-Франківську та створення пішохідної зони – т. зв. стометрівки, родом з с. Копачинці Городенківського району;

    – 17 червня 1953 р. – у с. Задубрівці на Снятинщині народився Руданець Ярослав, працює і творить у Коломиї. Письменник;

    – народився Іван Бондарєв (1978), офіцер, психолог, краєзнавець, автор книг «Фортеця на Волоському тракті» (2007), «Станіславівські ратуші» (2011), «Літературний StanislavIF» (2012) та ін., лауреат краєзнавчої премії ім. В. Полєка (2011), міської премії ім. І. Франка (2012);

    – 17 червня 1978 р. – у Коломиї народився Тарас Вінтоняк – майстер спорту з боксу, тренер.

     

    ЦІКАВО:

    – 17 червня 1885 р. – до Нью-Йорка на борту французького пароплава «Isere» прибув дар французького народу Сполученим Штатам – статуя Свободи.

    Худ. Е. Моран Відкриття статуї Свободи

     

                                 Підготували Наталія Храбатин та Галина Максим’юк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 червня2 червня3 червня4 червня5 червня6 червня7 червня8 червня9 червня10 червня11 червня12 червня13 червня14 червня15 червня, 16 червня

    Цей день в історії Прикарпаття: СіченьЛютийБерезеньКвітеньТравень

    17.06.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!