Цей день в історії Прикарпаття. 18 квітня

  • – сьогодні – Міжнародний день пам’ятників та історичних місць. День пам’яток історії та культури

    Цей день у 1982 році встановила Асамблея Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць, створена при ЮНЕСКО. Свято відзначається у світі з 18 квітня 1984 року щорічно.

    В Україні цей день називається «День пам’яток історії та культури» і встановлений відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 р., його також відзначають щорічно 18 квітня.

    Нині в Україні нараховується 1399 міст і селищ і понад 8 тисяч сіл з цінною історико-архітектурною спадщиною. Її фонд, за підрахунками фахівців, перевищує 70 тисяч об’єктів. 

    В Івано-Франківську нараховується п’ять пам’яток архітектури національного та 559 місцевого значення, що внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

    У сучасному Івано-Франківську встановлено низку пам’ятників –переважно українським національним діячам культури та історії – Іванові Франку, Степану Бандері, Василю Стефанику. У місті з багатими християнськими традиціями є також релігійні пам’ятники – статуї Пресвятої Діви Марії та Ісуса Христа.

    Найстаріший пам’ятник Станіслава, що зберігся до наших днів – Адамові Міцкевичу (1898 р.; сучасний вигляд – від 1930 року). Це єдиний у світі памятник Міцкевичу, при спорудженні якого була використана посмертна маска поета.

    – Міжнародний день радіоаматора – неофіційне свято, яке відзначають люди, захоплені аматорським радіо. 18 квітня 1925 р. у Парижі створили Міжнародний радіоаматорський союз і цей день став святковим для ентузіастів аматорського радіозв’язку.

    також у третю суботу квітня відзначаємо День довкілля

    ПОДІЇ:

    – 18 квітня 1944 р. – родовжуючи контрнаступ, з’єднання першої танкової армії вермахту зайняли райцентри Надвірна, Жаб’є Станіславської області.

    – 18 квітня 1950 р. – вийшло перше число коломийського часопису «Більшовик».

    -18 квітня 1987 р. –  відбувся Всесоюзний суботник. В Україні взяли участь більш як 29 млн осіб, з них 12,7 млн працювали безпосередньо на робочих місцях. Вироблено товарної продукції на 243 млн руб. Для спорудження об’єктів соцкультпобуту переведено 36 млн руб., зароблених учасниками суботника.

    – 18 квітня 1990 р. – опублікована заява ЦК Компартії України, президії Верховної Ради УРСР і Ради міністрів УРСР, у якій ішлося про ситуацію у Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях.
    У заяві відзначалось, що під гаслами відродження національної самосвідомості нібито ведеться «розгнуздана націоналістична пропаганда», населенню регіону нав’язується ідея «галицької автономії», активно звучать заклики до виходу України із СРСР і створення «самостійної української держави», цілеспрямовано розпалюється конфлікт між греко-католиками і православними, розгорнута широкомасштабна кампанія дискредитації Комуністичної партії. У заяві наголошувалося, що всі проблеми економічного, соціального і національно-культурного розвитку західного регіону повинні вирішуватися лише в межах Конституції СРСР, Конституції УРСР та діючих законів.

    – 18 квітня 2007 р. – Україна і Польща здобули право проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

    ІМЕНИНИ: Платон, Федора, Агафія, Феодула

    НАРОДИЛИСЯ:

    – народився Антоняк Мар’ян (1881 – 4 жовтня 1951 р.) – скульптор, у 1909-1939 рр. проживав у Станиславові. Похований в м.Глівіце (Польща).

    Будинок 1910 року побудови на розі теперішніх вул. Мазепи та Короля Данила. Оздоблення центрального фасаду виконав у венеціанському стилі скульптор Мар’ян Антоняк

    – народився Кузик Степан (18.04.1888 – 08.04.1947) – адвокат, громадський діяч і кооператор. Народився в с. Загір’я, навчався в Коломийській гімназії та у Львівському університеті. Під час визвольних змагань вступив до Легіону УСС, потрапив у московський полон, де перебував аж до 1917 р. Згодом працює дорадником посла української амбасади в Туреччині. Після розпаду УНР повертається на Рогатинщину. Активно вливається в роботу товариства «Просвіта» та відроджує кооперативний рух. У 1924 р. організовує Повітовий Союз Кооперативів. Стає членом, а згодом віцепрезидентом централі Ревізійного союзу українських кооперативів у Львові. У 1929 – 1935 рр. обирається послом до Польського Сейму у Варшаві від УНДО. Під час окупації нашого краю більшовиками в 1939 р. продовжує свою діяльність в Польщі. В 1941 р. повертається в рідний край, намагається відродити знищену більшовиками українську кооперацію. А з 1944 р. знову змушений покинути Україну. Останні роки його життя минули на еміграції в Західній Німеччині.

  • – день народження Александра (Ісайї) Гранаха (1893-1945), українського, австрійського, американського кіноактора, уродженця с.Вербівці Городенківського району.

    – 18 квітня 1918 р. – народився Володимир Юрченко – заслужений лісівник України. Працював у Коломийському лісокомбінаті. Помер у Коломиї.

    ЮВІЛЕЙ:

    – 120 років від дня народження Юрія Шкрумеляка (1895-1965), письменника, автора творів про визвольні змагання УСС-УГА, родом з Ланчина Надвірнянського району. Помер 20 листопада 1965 року.

    ПАМЯТАЄМО:

    – 18 (15?) квітня 1558 р. – померла Роксолана (Настя Лісовська), дочка священика з Рогатина, українка, яка була наложницею, а потім дружиною османського султана Сулеймана Пишного. Турецька державна діячка. Мати султана Селіма II.


    Памятник Роксолані в Рогатині

    ЦІКАВО:

    – 18 квітня 1902 р – Данія стала першою країною, у якій відбитки пальців почали використовуватися для встановлення особи злочинців.

    Метод ідентифікації людей за відбитками заснований на ідеях англійця Вільяма Гершеля, що висунув в 1877 році гіпотезу про незмінність папілярного малюнка долонних поверхонь шкіри людини. Ця гіпотеза стала результатом довгих досліджень автора, що служив поліцейським чиновником в Індії. Також відомо, що ідея про унікальність відбитків пальців існувала в Китаї і Японії ще в VII ст. н. е.


                                          Підготували Наталія Храбатин та Галина Максим
    юк

     

     Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня2 квітня3 квітня4 квітня5 квітня6 квітня7 квітня8 квітня9 квітня10 квітня11 квітня12 квітня13 квітня14 квітня15 квітня16 квітня, 17 квітня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

    18.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!