Цей день в історії Прикарпаття. 14 травня

  • – сьогодні Вознесіння Господнє у західних християн

    Вознесіння – це перехідне свято в пам’ять про вознесіння Ісуса Христа на небеса, яке відбулося на Оливковій горі поблизу Віфанії. Дата його пересувається в межах травня – початку червня і припадає на сороковий день після Великодня.

     

    ПОДІЇ:

    14 травня 1869 р. – прийняли Закон про шкільництво, за яким офіційно визнавався новий, виразно окреслений суспільний стан – народне вчительство. Вперше уряд визначив межу най­нижчої платні вчителям. У 1886 році з 6516 вчителів тільки 1041 що­річно отримували платню 600 злотих, у 3451 вчителя платня становила менше за 400 злотих, 36% вчительства, тобто 2318 педагогів, отримували щороку по 300 злотих (для прикладу – 300 злотих уряд виділяв на річне утримання злочинця у в’язниці). «Це були такі жебрачні платні, що завеликі, щоби вмерти, але замалі, щоби жити», – гірко жартували вчителі.

    14 травня 1912 р. – у Станиславові відбулися «святочні вечорниці на честь двох віщунів: всеукраїнського Кобзаря Тараса Шевченка і галицького бандуриста Маркіяна Шашкевича». Зі вступним словом виступив Т.Мацьків. Декламували вірші В.Самійленка і К.Устияновича на честь Шевченка, а також «Сон». Чоловічий хор виконав твір Шевченка-Воробкевича «Ой чого ти почорніло». Опісля виступив учитель гімназії Юліан Чайківський. У другій частині відіграли «Антигону» Софокла в перекладі П.Ніщинського.

    – 14 травня 1941 р. – у результаті масової нічної операції НКВС із Західної України, а також Прибалтики та Білорусі депортовано на Схід тисячі жителів.

    – 14 травня 1956 р. – прикарпатці урочисто відзначили 85-річчя з дня народження українського письменника В.Стефаника. Біля будинку-музею відкрили пам’ятник В.Стефанику.

     

    ІМЕНИНИ: Герасим, Ігнат, Макар, Тамара 

    НАРОДИЛИСЯ:

    – 14 травня 1871р. – у селі Русів Снятинського району народився видатний український письменник Василь Стефаник. Вчився в Коломийській гімназії. Помер 7 грудня 1936 року.

         Василь Стефаник

    – народився Котлярчук Микола (14 травня 1936, с. Стопчатів Галицького району) – художник, самодіяльний композитор і пісняр. Для ковалівського Будинку культури намалював близько 50 портретів видатних людей України (князів, гетьманів, письменників, композиторів, художників та ін.). У його домашній майстерні налічується близько 100 олійних картин. Твори чотири рази виставлялись у музеї писанки в Коломиї. Художньо оформив 15 книг місцевих авторів – Маркіяна Сав’юка та Марії Боєчко. Виготовив понад 150 листівок різної тематики. За його ескізами в Ковалівці відновили символічну могилу «Полеглим за волю України» (1990), споруджено хрест на честь заснування села (1993), зведено пагорб-каплицю воїнам УПА (2002). Автор символічного герба і прапора Ковалівки.

    М.Котлярчук написав понад 60 пісень та понад 20 колядок, щедрівок і меланок, є співавтором літературно-художнього альманаху «Джерельні дзвони», заснованого в селі 2001 року. Створив родинний ансамбль «Жбиряни», у репертуарі якого – його авторські пісні. Наразі займається художнім ковальством.

                                                     М. Котлярчук

    ЮВІЛЕЙ:

    – 14 травня (19 березня?) 1895 р. – у селі Верхній Березів на Косівщині народився комендант Гуцульського куреня, сотник УГА Гринь Голинський. Розстріляний більшовиками у станиславівській тюрмі 1941 року.

    Гринь Голинський

                                                                Гуцульський курінь УГА

    – 95 років від дня народження Ярослави Стецько (1920-2003), громадської діячки, голови антибільшовицького блоку народів, народного депутата України другого, третього та четвертого скликань від Івано-Франківщини.

                                               Ярослава Стецько

    ЦІКАВО:

    – 14 травня 1853 р. – у США та Великобританії Гейл Борден запатентував згущене молоко.

                                               Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

     

     Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня4 травня5 травня6 травня7 травня8 травня,9 травня10 травня11 травня12 травня, 13 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    14.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!