Цей день в історії Прикарпаття. 18 червня

  • – Сьогодні – День дільничного інспектора міліції.

    У 2004 р. наказом Міністра внутрішніх справ України день 18 червня був офіційно затверджений Днем дільничного інспектора міліції.

    ПОДІЇ:

    – 18 червня 1722 р. – Пилип Орлик інкогніто дорогою до Туреччини проїжджав околиці Станиславова і навіть заночував у с. Угринові. 24 жовтня 2012 р. в Івано-Франківську відбулось урочисте відкриття пам’ятного знаку гетьмана Війська запорізького у вигнанні, авторові першої у світі Конституції – Пилипу Орлику.

    – 18 червня 1893 р. – в Австрії відбулося біля ста народних віч із вимогою загального виборчого права. На Станиславівщині такі віча провели у Станиславові, Коломиї і Снятині. 

    – 18 червня 1900 р. – в українській гімназії Коломиї під головуванням шкільного інспектора Івана Левицького відбувся перший випускний іспит – матура. Із 17 учнів 5 склали її на «відмінно», решта – на «до­бре». 

    – 18 червня 1934 р. – Декретом президента Польщі створено концтабір в Березі-Картузькій, який заповнювали переважно українцями.

    Будинок вязниці

    – станом на 18 червня 1943 р. – до лав 14-ї гренадерської дивізії СС «Галичина» записалося 84 тис. добровольців, з яких лише 17200 почали військову підготовку. 

    Герб дивізії

    – 18 червня 1989 р. – з ініціативи Української Греко-Католицької Церкви, яка почала виходити з підпілля, за участю отців М. Сімкайла, А. Кияка, членів Української Гельсинської спілки, незважаючи на заборону влади, відбулася перша панахида біля зруйнованих могил УСС-УГА у Меморіальному сквері Івано-Франківська, а потім і віче під гаслами: «Україні – самостійність!», «Волю – Українській Католицькій Церкві!»

    Капличка в Меморіальному сквері

     

    ІМЕНИНИ: Дорофей, Ігор, Іона, Костянтин, Леонід 


    НАРОДИЛИСЯ:

    – день народження Корнила Заклинського (1857-1884), історика і фольклориста, родом з с. Маринопіль Галицького району.

  • Корнило Заклинський

    – 18 червня 1881 р. – народився письменник, журналіст і педагог Володимир Островський. Помер в Івано-Франківську 7 квітня 1956 року.

    – народився Ігор Семак (1957 р., с. Іннях, Якутія) – український скульптор, автор більшості калуських пам’ятників і барельєфів.

    Ігор Семак працює над памятником Р. Шухевичу

    ПАМЯТАЄМО:

    – 18 червня 1936 р. – у Коломиї помер Василь Витвицький – український педагог, громадський діяч.

    ЦІКАВО:

    – 18 червня 1760 р. – поважна англійська газета «Лондон кронікл» присвятила розлогу статтю приїзду до Лондона графа Сен-Жермена (він же граф Каліостро і Джузеппе Бальзамо) У статті переказано паризький поголос про еліксир життя, секретом якого володіє граф – зокрема, про випадок із герцогинею, що попросила у графа флакончик цієї омолоджувальної рідини й приймала по 10 крапель на день. Ті ліки випадково повністю випила бабця-камеристка і перетворилася на немовля.

     

                                                  Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 червня2 червня3 червня4 червня5 червня6 червня7 червня8 червня9 червня10 червня11 червня12 червня13 червня14 червня15 червня16 червня, 17 червня

    Цей день в історії Прикарпаття: СіченьЛютийБерезеньКвітеньТравень

    18.06.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!