Цей день в історії Прикарпаття. 21 квітня

  • ПОДІЇ:

    – 21 квітня 1920 р. – договір між петлюрівською УНР і Польщею, за яким українська сторона офіційно визнала анексію Польщею Галичини, Західної Волині, частини Полісся, Лемківщини, Підляшшя, Посяння і Холмщини.

    – 21 квітня 1922 р. – Нестор Махно та його супроводжуючі були депортовані зі Станиславова до табору інтернованих у  Стжалкові.

    21 квітня 1929 р. – у Коломиї відбувся «святочний вечір в 68-мі роковини смерти Тараса Шевченка при участи оперового співака В.Тисяка (тенор), д-ра Ю.Стецюка (баритон) та Р.Сімовича (фортеп’ян)».

           Василь Тисяк

    – 21 квітня 1932 р. – Шевченківські роковини святкувала Коломия. Мішаний хор під проводом Р.Ставничого виконав «Заповіт» (Стеценка), «Лічу в неволі» (Січинського), «Шевченкова кантата» (Малицької – Стеценка). З промовою виступив професор Д.Николишин. У концерті брали участь солісти В. Тисяк (тенор), І. Синенька – Іваницька (сопранове соло).

                      Міжвоєнна Коломия. Площа Ринок

    –  21 квітня 1934 р. – крадіжка з вірменського костьолу в Станиславові. Вкрали два келихи та одну тацю з золота загальною вартістю 1170 зл. У крадіжці підозрювали Василя Ясиняка та Андрія Лошньова. Вкрадене не знайшли.

              Вірменський костел. Міжвоєнний період

    – 21 квітня 1944 р. – завершуючи контрнаступ, з’єднання Першої танкової армії вермахту зайняло Коршів Станіславської області.

    – 21 квітня 1954 р. – вступ СРСР до ЮНЕСКО.

    – 21 квітня 1994 р. – президент Леонід Кравчук видав указ «Про введення в готівковий обіг приватизаційних майнових сертифікатів».

    Указ спрямовувався на забезпечення сприятливих умов для реалізації громадянами України їх права на безоплатне одержання в процесі приватизації частки державного майна. Встановлювалося, що платежі за придбані об’єкти приватизації здійснюються з приватизаційних депозитних рахунків або за бажаннями громадян приватизаційними майновими сертифікатами

    – 21 квітня 2010 р. – президент України Віктор Янукович і Росії – Дмитро Медведєв у Харкові, всупереч Конституції України, підписали угоду про подовження терміну базування Чорноморського флоту РФ у Криму після 2017 року ще на 25 років – до 2042-го, а також можливість пролонгації ще на п’ять років за згодою сторін. В обмін на таку поступку Україна отримала обіцянку 30% знижки на ціну російського газу.

    – 21 квітня 2010 року – завершився візит у Гданськ делегації з Івано-Франківська, яка перебувала там з метою освячення точної копії ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської, виконаної художником-реставратором краєзнавчого музею Валерієм Твердохлібом. Повернення копії Святині ініціював о. Володимир Вінтонів.

  • Більше – читайте тут.

    ІМЕНИНИ: Іларіон, Іван, Юлія і Родіон

    ЦІКАВО:

    – 21 квітня 753 до н. е. – вважається датою заснування Рима Ромулом (за висновком римського ученого Марка Теренція Варрона).

    Заснування Рима не є державним вихідним днем, але це дуже цікавий і барвистий фестиваль. У День народження Рима відбувається символічне відкриття воріт міста, щоб у них змогли ввійти як жителі Рима, так і численні туристи буквально з усіх куточків світу. Згідно з переказами, Рим був заснований Ромулом у 11 календі травня (21 квітня) 753 року до н.е. За легендою, Ромула та його брата Рема вигодувала вовчиця.

     

    Також 21 квітня 1926 народилася Єлизавета II, королева Великої Британії (з 1952 р.) з династії Віндзорів. Сьогодні – її 85-річний ювілей.

     

     

                                              Підготували Наталія Храбатин та Галина Максим’юк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня2 квітня3 квітня4 квітня5 квітня6 квітня7 квітня8 квітня9 квітня10 квітня11 квітня12 квітня13 квітня14 квітня15 квітня16 квітня17 квітня18 квітня19 квітня, 20 квітня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

    21.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!