Цей день в історії Прикарпаття. 28 червня

  • – 28 червня – День Конституції незалежної України.

    Державне свято України. Святкується щорічно 28 червня на честь прийняття Конституції України того ж дня 1996 року. День Конституції України — єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.

     Також сьогодні святкуємо День молоді України.

    Відзначається щорічно в останню неділю червня відповідно до Указу Президента України від 22 червня 1994 р. «Про День молоді». Свято встановлене на підтримку ініціативи молодіжних об’єднань і організацій України.

     

    ПОДІЇ:

    28 червня 1717 р. – так датовано Інвентар м. Надвірна, знайдений у червні 2012 р. в архівах Варшави Петром Сіреджуком. У документі вказані дані про населення Надвірної: надвірнянці, які володіли волами, піші, повинності, цехи, єврейські родини та ін.

     28 червня 1892 р. – у Коломиї створили українське педагогічне товариство «Шкільна поміч».

    – 28 червня 1893 р. –  І. Франкові у Відні присудили вчений ступінь доктора філософських наук за дисертацію «Варлаам і Йосаф» – старохристиянський духовний роман і його літературна історія».

    – 28 червня 1914 р. – боснійський студент, член терористичної організації «Молода Боснія» Гаврило Принцип у Сараєві вчинив замах на австрійського престолонаслідника Франца-Фердинанда та його дружину. Ерцгерцог і Софія загинули. Сараєвське вбийство стало приводом для початку Першої світової війни, яка, до речі, формально завершилася теж 28 червня (1919) Версальським мирним договором.

    Арешт Гаврила Принципа

    – 28 червня 1914 р. – у Львові на честь 100-річчя від дня народження Тараса Шевченка відбувся Шевченківський січовий здвиг руханкових, пожежних і стрілецьких товариств «Сокіл», «Січ», «Пласт», «Січові стрільці» та інших. В урочистій ході Львовом взяли участь, за різними даними, від 12 до 23 тисяч чол. з Галичини та Буковини.

    Січовики на вулицях Львова

    – 28 червня 1919 р. – 40-тисячна польська армія, прорвавши фронт Галицької армії, перейшла в контрнаступ від Бродів до Коломиї. УГА змушена була вдруге відступати і через два тижні знову опинилася в трикутнику між Дністром і Збручем.

    – 28 червня 1923 р. – залізничники Станиславова припинили роботу на знак солідарності зі страйкуючими Львова, Стрия і Кракова, вимагаючи покращення умов праці і підвищення заробітньої плати.

    – 28 червня 1941 р. – бійці повстанських загонів ОУН заволоділи містами Косів і Долина Станіславської області.

    – 28 червня 1996 р. – уранці Верховна Рада України ухвалила нову Конституцію. Це сесійне засідання тривало 23 години – весь день 27 червня і всю ніч.

     

    ІМЕНИНИ: Григорій, Єфрем, Іона, Лазар, Михайло

     

    НАРОДИЛИСЯ:

    – народився Кость Підвисоцький (28 червня 1851, село Коржова, нині Монастириського району Тернопільської області – 12 червня 1904, село Медуха, нині Галицького району) – український актор, режисер, драматург. Перший виконавець ролі Миколи Задорожного в драмі Івана Франка «Украдене щастя». Автор комедії «Підшиванець» (1883), переробок п’єс: Ю. Коженьовського «Карпатські верховинці» під назвою «Помста гуцула» (1892), В. Вольського «Галька» під назвою «Галька, або Шляхетські любощі» (1899).

    – 28 червня 1924 р. – в с. Рожнів на Косівщині народився Степан Радиш – вояк УПА, художник. Закінчив Коломийську гімназію. Загинув у 1946 році.

    – народився Ігор Мацієвський (1941 р., м. Харків) – український і російський композитор і музичний етнограф, голова петербурзької і євразійської школи сучасного інструментознавства, доктор мистецтвознавства, професор Петрозаводської державної консерваторії імені О. Глазунова, заслужений діяч мистецтв України та Польщі, академік Міжнародної академії інформатизації ООН, член спілок композиторів Росії та України. Автор таких творів, як: ораторія «Пам’ять про Лесю Українку»; «Симфонія-концерт для скрипки з оркестром»; «Концерт для оркестру народних інструментів»; вокально-симфонічний цикл «Діти Гуцульщини»; «П’ять літургічних співів для хору а капела»; музична поема «Черемош», камерних інструментальних та вокальних циклів і пісень на вірші Т. Шевченка, І. Драча, О. Олеся, Б. Антонича, М. Волошина, М. Богдановича, М. Вінграновського, О. Гаруна тощо. Дослідник музичної культури Гуцульщини, автор багатьох наукових праць із музичної фольклористики, з них капітальна монографія – «Музичні інструменти гуцулів» (2012). Свого часу жив у Івано-Франківську, закінчив івано-франківське музичне училище (у 1970-і рр. в ньому викладав).

    Ігор Мацієвський


    Більше про І. Мацієвського читайте тут


     28 червня 1948 р. – народився  Валерій Ковтун – краєзнавець, колекціонер, директор Коломийського педагогічного коледжу.

    Валерій Ковтун презентує книжку з серії «Українське мистецтво у старий листівці»

     

    ПАМЯТАЄМО:

    При відступі Червоної армії на схід 28 червня 1941 року  одна з військових частин проходила через с. Черемхів Коломийського району.  Можливо, побоюючись виступів з боку місцевого населення, військові заарештували Дмитрука Йосипа Петровича (1922 р.н.), Кривачука Василя Михайловича (1921 р.н.), Савчука Степана Петровича (1923 р.н.) і Сваричевського Миколу Дмитровича (1924 р.н.). Після жорстоких тортур їх розстріляли в с. Гавриляках Тлумацького району.

     

    ЦІКАВО:

    – 28 червня 1952 р. – у місті Лонг-Біч (Каліфорнія) відбувся перший конкурс «Міс Всесвіт». У красі змагалися 30 дівчат. Перемогла 18-річна Армі Куусела з Фінляндії.

    Перша «Місс Всесвіт» Армі Куусела

    Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 червня2 червня3 червня4 червня5 червня6 червня7 червня8 червня9 червня10 червня11 червня12 червня13 червня14 червня15 червня16 червня17 червня18 червня19 червня20 червня21 червня22 червня23 червня24 червня25 червня26 червня, 27 червня

    Цей день в історії Прикарпаття: СіченьЛютийБерезеньКвітеньТравень

    29.06.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!