Цей день в історії Прикарпаття. 22 квітня

  • – сьогодні – Міжнародний День Землі

    Із 2010-го року на міжнародному рівні з’явився знаковий День – Міжнародний день Землі, який відзначається 22 квітня. Свято в 1970 році ініціював американський сенатор Гейлорд Нельсон. Спочатку День Землі відзначався лише в США, але дуже швидко його популярність стала планетарною. У резолюції Генеральної Асамблеї ООН, яка була затверджена в 2009 р., відзначалося, що термін «Матінка-Земля» досить поширений у різних культурах і загальноприйнятий у більшості країн світу, він відображає чіткий взаємозв’язок між нами і нашою планетою.

    День Землі – своєрідна масштабна акція, спрямована на привернення уваги всіх людей до існуючих і ймовірних проблем нашої планети. Більшість із них стосуються питань охорони навколишнього середовища, глобального потепління, збереження рослинності.

    Міжнародний день секретаря

    Святкування Дня секретаря випадає на середу останнього тижня квітня. Міжнародний день секретаря почали відзначати з 1952 року в США. Цей день проходить у рамках також традиційного у США тижня професійних адміністративних працівників.

    Зараз це свято відзначають не тільки секретарі, але й усі, від кого залежить робота офісу. Це і помічники директора, і офіс-менеджери, і асистенти. Ця професія входить до п’ятірки найбільш затребуваних.

    ПОДІЇ:

    – 22-23 квітня 1912 року – Микуличин відвідав австрійський архикнязь Карл Франс Йосип Габсбург, який незабаром став цісарем Карлом (1916-1918), приїхав на запрошення князя Ліхтенштайна, що був власником частини карпатських лісів у цьому регіоні. В Микуличині влаштували для гостя цісарського двору полювання на готурів (глухарів). 

             Цісар Карл І

    – 22–24 (9–11) квітня 1915 р. – Російський імператор Микола ІІ відвідав окуповану Галичину. 22 квітня через Броди прибув до Львова, 23 квітня потягом, зробивши зупинки у Комарно й Самборі, прибув до Перемишля, 24 квітня, оглянувши форти міста, повернувся автомобілем у Львів, який полишив увечері, відвідавши Високий Замок та прийнявши вірнопідданські депутації, зокрема від галицьких москвофільських (русофільських) організацій та інституцій.

    Микола ІІ дає російському солдату крашанку

    Великодня листівка. Галичина 1915 р.

    Микола ІІ при вїзді у Львів

    – 22 квітня 1920 р. – у Варшаві відбулося підписання політичної конвенції (Варшавського договору) керівниками МЗС УНР та Польщі, А. Лівицьким та Я. Домбським. Польща визнавала Директорію незалежної Української Народної Республіки на чолі з головним отаманом Симоном Петлюрою верховною владою УНР. За Польщею залишалися території Східної Галичини, Західної Волині, Холмщини, Підляшшя і Полісся. Кордони на решті напрямів мали визначити договори УНР з іншими суміжними країнами.

    – 22 квітня 1922 р., Вінніпег, Канада – відбулася демонстрація українців проти польської і румунської влади у Східній Галичині та Буковині за участю 10 тис. осіб.

    – 22 квітня 1922 р., Прага, ЧСР – зібрання українських і білоруських студентів із приводу переслідувань українських студентів польською владою у Східній Галичині. Вирішено влаштувати публічну маніфестацію протесту проти утиску прав українських студентів у Польщі та надіслати відозву до студентів світу, Світового конгресу студентів у Брюсселі, Ліги Націй, учасників Генуезької конференції й до Союзу оборони прав людини і громадянина на захист прав українських студентів.

    ІМЕНИНИ: Антон, Вадим, Овдій

     

    НАРОДИЛИСЯ:

    – день народження Василя Ільницького (1823-1895), письменника, історика, театрального критика, родом з с. Підпечари Тисменицького району. Помер 15 квітня 1895 р.

          Василь Ільницький

    – 22 квітня 1886 р. – народився Євген Сагайдачний, український художник і педагог, збирач і дослідник народного мистецтва Гуцульщини. В післявоєнні роки жив у Косові. Помер 21 серпня 1961 року.

    Євген Сагайдачний. Автопортрет. 1933 р.

    Є. Сагайдачний. Дорога в лісі. 1950 р.

    – народилася Цвілик Павлина (1891 р., Косів – 31 березня 1964 р., там само) – майстер гуцульської кераміки. Член Спілки художників України. З сімнадцяти років почала самостійно випалювати посуд. Майстриня виготовляла миски, полумиски, глечики, двійнята, колачі, баклаги, свічники, дитячі іграшки, скульптури. Брала участь у міжнародних виставках, де нагороджувалась медалями та іншими відзнаками. Традиції майстрині продовжила її дочка – Н. Вербівська. Жила і працювала в Косові, Коломиї.

               Павлина Цвілик

    – день народження Зеновії Штундер (1927 рік в Бресті (Білорусь)) – музикознавця, упорядника матеріалів з життя і творчості Станіслава Людкевича. Тривалий час проживала в Станиславові. Закінчила Станіславське музичне училище.

    Зеновія Штундер та Станіслав Людкевич

    – 22 квітня 1927 р. – в селі Саджавка Надвірнянського району народився Володимир Джигринюк. Автор книг «З берегів Пруту» (1998), «Зорі над хвилями Пруту» (1999).

     – народився Володимир Яцола (22 квітня, 1954 – 18 жовтня 1979 р.) – композитор-пісняр. Народився в селі Сотбалка Новоукраїнського району Кіровоградської області у родині військовослужбовця. У 1965 році родина переїздить до Івано-Франківська. Тут Володимир Яцола після закінчення 8-го класу середньої школи № 13 та дитячої музичної школи вступає до Івано-Франківського музичного училища ім. Д.Січинського на відділення баяну. Відслуживши в армії, юнак навчається на музично-педагогічному факультеті (відділення музики і співів) Івано-Франківського педагогічного інституту ім.В.Стефаника. Тут він із Галиною Кушнірук у 1970 році засновує ВІА «Гуцулочки», стає його музичним керівником. Колектив швидко став дуже популярним, був лауреатом республіканських та всесоюзних фестивалів художньої творчості. Виступав у Києві, Москві та інших великих містах Радянського Союзу. Гастролював у Японії (1977), Польщі (1978), Алжирі (1979). Володимир Яцола загинув за нез’ясованих обставин 18 жовтня 1979 року, йому було лише 25 років. 

              Володимир Яцола

    Ансамбль «Гуцулочки». Диск 1979 р.

    – 22 квітня 1974 р. – в Івано-Франківську народився Василь Вірастюк, український спортсмен, атлет-«стронгмен» (богатирське багатоборство), володар титулу «Найсильніша людина світу-2004». У 2007 р. виграв титул чемпіона світу з силового екстриму IFSA.

                          Василь Вірастюк

     

    ЦІКАВО:

    22 квітня 1838 р. –  друзі викупили перспективного 24-річного художника Тараса Шевченка з кріпацтва.

     

                                                  Підготували Наталія Храбатин та Галина Масимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня2 квітня3 квітня4 квітня5 квітня6 квітня7 квітня8 квітня9 квітня10 квітня11 квітня12 квітня13 квітня14 квітня15 квітня16 квітня17 квітня18 квітня19 квітня20 квітня, 21 квітня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

    22.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!