Цей день в історії Прикарпаття. 18 травня

  • –  Міжнародний день музеїв.

    Міжнародний день музеїв – щорічне свято музейництва, яке відзначається 18 травня. У цей день більшість музеїв працюють безкоштовно.

    Уперше Міжнародний день музеїв відсвяткували в усьому світі 1978 році.

    Щороку Міжнародний дня музеїв має свою тему і Міжнародна рада музеїв надає огляд пов’язаних з темою заходів, роблячи їх доступними для всіх. У 2015 році це «Музеї для сформованого суспільства». Адже однією з найбільших проблем сучасного світу є проблема адаптації до нових способів життя і розвиток у гармонії з природою.

    Про музеї Станиславова читайте тут.

     

     71-і роковини депортації кримськотатарського народу з Батьківщини.

    Згідно з постановою Верховної Ради України про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2015 році від 14 травня, Україна на державному рівні відзначатиме 71-і роковини депортації кримськотатарського народу.

    1944 року в ніч на 18 травня близько 200 тис. представників кримськотатарського народу (фактично, всі) вивезли з Криму для поселення у віддалених районах Середньої Азії, Приуралля й Верхнього Поволжя (нібито за «зраду» під час війни). В операції з депортації брали участь 23 тис. солдатів військ НКВС і 9 тис. оперативних працівників НКВС-НКДБ у взаємодії з армійськими, транспортними та господарчими органами на місцях.

    Внаслідок депортації загинуло, за різними даними, від 15 до 46% татар.

                                                               Депортація кримських татар

    – 18 травня відзначається день пам’яті мучениці Ірини. У народі цей день називався Ірини Розсадниці, оскільки з 18 по 25 травня заведено висаджувати розсаду капусти. Займатися цим, за звичаєм, можуть лише жінки. Вважається, якщо посадить овочі чоловік, то вони зацвітуть, але не дадуть плоду.

     

    ПОДІЇ:

    18 травня 1895 року при ритті фундаменту поступової синагоги в Станиславові відкопали камінь із старовинними написами про те, що камінь закладено дня 4 травня 1670 р. під збудованою на тім місці церквою Воскресіння.

    – 18 травня 1941 р. – у с. Русів Снятинського району відкрився музей відомого українського письменника Василя Стефаника, директором якого став син письменника Кирило Стефаник.

    – 18 травня 1980 р. – у Колегіальному костелі Пресвятої Діви Марії відкрили Івано-Франківський художній музей (тепер Музей мистецтв Прикарпаття). Понад 250 творів живопису, графіки, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва було розміщено в експозиції музею.

     

    – 18 травня 1990 р. – вийшло перше число коломийського часопису «Вісник Коломиї».

     

    ІМЕНИНИ: Іван, Ірина, Яків

  • НАРОДИЛИСЯ:

    – 18 травня 1867 р. – у Збаражі народився Іван Чернявський – український колекціонер, правник, політичний діяч. Жив і працював у Коломиї.

    – 18 травня 1907 р. – у Рожнятові народилася українська письменниця Ірина Левинська. Померла в 1990 р. у Румунії.

                                                    Ірина Левинська

    – 18 травня 1920 р. – народився Іван Павло ІІ (Кароль Войтила), Папа Римський, поляк за національністю. Перший слов’янський понтифік католицької церкви (у 1978-2005 рр.), перший Папа-неіталієць за останні 455 років.

                                           Папа Іван Павло ІІ

    – 18 травня 1922 р. – у с. Яворів на Косівщині народився різьбяр Василь Корпанюк (1922-2004).

                                         Василь Корпанюк

    ЦІКАВО:

    – 18 травня 1923 р. – французький інженер Антуан Барнай отримав патент  на телефон із дисковим набором номера. До цього люди не набирали номер – кожен телефон був з’єднаний із диспетчерським пунктом, і людина просила телефоністку з’єднати з абонентом.

                                     Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня4 травня5 травня6 травня7 травня8 травня,9 травня10 травня11 травня12 травня13 травня14 травня15 травня16 травня, 17 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    18.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!