Цей день в історії Прикарпаття. 23 квітня

  •  сьогодні – Всесвітній день книги і авторського права

     ЮНЕСКО в 1995 році в Парижі обрало цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Адже саме цього дня померли Сервантес, Шекспір і де ля Вега, народилися Моріс Дрюон і Володимир Набоков. Традиція святкування Дня книжки народилася у Каталонії, де 23 квітня, на День Юрія, традиційно дарували троянду за кожну куплену книжку. Сьогодні Всесвітній день книжки святкують у 190 країнах світу.

    – День психолога в Україні

    У цьому наша країна випередила багато інших країн, де таке професійне свято відсутнє. Не існує й Міжнародного дня психолога, замість нього святкують Всесвітній день психічного здоровя (10 жовтня).

    – також сьогодні День англійської мови

    ПОДІЇ:

    – 23 квітня 1848 р. – на сам Великдень проголошено патент «про знесення всякої роботизни й інших підданчих повинностей в Галичині» цісаря Франца Йосипа І, чим скасовано останні залишки панщини.

    – 23 квітня 1890 р. – є дані, що Станиславів відвідав Іван Франко.

    – 23 квітня 1918 р. – у Києві почалася дводенна нарада послів Німеччини та Австро-Угорщини, уповноважених верховного командування цих країн і начальника штабу німецьких окупаційних військ. Нарада ухвалила рішення про заміну Центральної Ради і розглянула питання про майбутню форму державної влади в Україні.

    Представники військового командування наполягали на перетворенні України на німецьке генерал-губернаторство. Але довелося зважати на те, що така акція може спричинити наростання опору широких мас. Отже, ухвалили «зберегти український уряд, який однак у своїх діях повинен залежати від німецького та австро-угорського головнокомандувачів» і не перешкоджати військовим та економічним заходам окупаційних властей.

    – 23 квітня 1922 р. – газета «Kurjer stanistawowski» подала коротку інформацію «Махно в Станиславові»: «Прославлений ватажок Махно, відомий партизанською боротьбою з більшовиками на Україні, був доставлений зі Снятина до Станиславова, де пробув кілька днів з жінкою і вірними товаришами. Звідси буде доставлений з усім своїм оточенням під ескортом державної поліції до табору інтернованих в Стжалкові».

    – 23 квітня 1925 р.  –  Комуністична партія Західної України звернулася до РКП(б) із закликом організувати в СРСР масові демонстрації протесту проти арештів українських комуністів у Польщі.

    – 23 квітня 1935 р. – ухвалено нову конституцію Польщі.

                Підписання квітневої конституції Польщі

                   президентом Ігнацієм Мосціцьким

    – 23 квітня 1936 р. – згідно зі статутом товариства «Скала» було скликано другі загальні збори, що відбулися у Станіславові у залі єпископського будинку на вул. Перацького (тепер – вул. Шевченка). Збори відкрив Голова товариства Іван Волянський. Головний відділ відзвітував про свою діяльність за останній рік. За перший період діяльності товариство провело 16 засідань, на яких розглянули 495 справ, 187 прохань про прийняття у члени товариства, 160 звітів з перегляду зборів теренових секцій, 11 листів та залагодили 120 канцелярських справ. Головний відділ зазначав, що центральний осередок товариства нараховує 333 члени, саме товариство – 187 читалень, у яких 5500 членів по всій єпархії. Після виголошення звіту вибрали делегацію у складі В. Миновського, Е. Барановськог та А. Марущака, що мала подати звіт єпископу Г. Хомишину про хід зборів та прийняті рішення. У зборах взяло участь понад 200 чоловік (О. Беген // laityugcc.org.ua).

     – 23 квітня 1959 р. – створено Спілку журналістів України.

    – 23 квітня 1964 р. – в СРСР утворено фірму грамофонних платівок «Мелодія».

    – 23 квітня 1985 р. – почався квітневий пленум ЦК КПРС, який проголосив курс на проведення перебудови.

    – 23 квітня 1991 р. – під час зустрічі в Ново-Огарьові Президент СРСР Михайло Горбачов і керівники девяти союзних республік підписали заяву про принципи нового Союзного договору.

    ІМЕНИНИ: Терентій, Яків, Олександр, Максим, Григорій

    НАРОДИЛИСЯ:

    – 23 квітня 1842 р. – на Львівщині народився письменник Орест Авдиковський. Вчився в Станиславівській гімназії. Працював у с. Мостице біля Калуша, згодом переїхав до Львова. Помер 10 серпня 1913 року.

    – 23 квітня 1866 р. – на Тернопільщині народився священик, письменник, громадський діяч Микола Дерлиця. Помер в с.Тростянець Долинського району 14 березня 1934 р.

    священик Микола Дерлиця (в першому ряді в центрі) серед парафіян с. Витвиці

    – народилася Галина Грабець-Тарновецька (23.04.1916 – 06.05.2006 р.р.) – скрипалька, викладач музики ДМШ № 1. Автор мемуарів про музичне життя Коломиї. Відомий театрал міста. Консультант і активний організатор багатьох мистецьких акцій останніх років Коломиї. Почесний громадянин м. Коломиї.

    Галина Грабець-Тарновецька

    ПАМЯТАЄМО:

    – 23 квітня 1938 р. – помер в Коломиї Йосип Чайківський – галицький педагог і культурно-освітній діяч, учитель гімназії (з 1907), організатор і довголітній управитель учительської семінарії «Рідна Школа» в Коломиї (1908–1926); автор популярної тритомової «Всесвітньої історії».

    ЮВІЛЕЙ:

    – 140 років тому  народився Сосенко Модест (1875 р., с. Пороги Богородчанського району – 4 лютого 1920 р., м. Львів) – український живописець. Навчався у Краківській, Мюнхенській, Паризькій академіях мистецтв. Деякий час жив і творив у Коломиї. З 1906р. жив у Львові. Є автором портретів, жанрових картин («Хлопці на плоті», «Трембітарі», «Танець»), пейзажів українських Карпат, монументальних декоративних розписів Музичного інституту ім. М. Лисенка у Львові.

    Модест Сосенко

    – народився Володимир Сандюк (1970 р., м. Івано-Франківськ) – заслужений художник України, викладач кафедри образотворчого мистецтва ім. М. Фіголя Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету. В галузі живопису професійно працює з 1992 року, автор 17 персональних виставок. Його твори знаходяться в музеях та приватних колекціях України і зарубіжжя.

       Володимир Сандюк

    Володимир Сандюк. Замальовки

    ЦІКАВО:

     цього дня народився і помер Вільям Шекспір – англійський драматург. Один з найвідоміших драматургів світу, автор 17 комедій, 10 хронік, 11 трагедій, 5 поем і циклу з 154 сонетів. Шекспір визнаний найвидатнішим англійським драматургом всіх часів.

    Народився 23 квітня 1564 р. (дата приблизна, хрещення – 26 квітня).

    Помер – 23 квітня 1616 р. (усталена дата за юліанським календарем, чинним на той час).

     

                                               Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня2 квітня3 квітня4 квітня5 квітня6 квітня7 квітня8 квітня9 квітня10 квітня11 квітня12 квітня13 квітня14 квітня15 квітня16 квітня17 квітня18 квітня19 квітня20 квітня21 квітня, 22 квітня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

    23.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!