Цей день в історії Прикарпаття. 19 травня

  • ПОДІЇ:

    – 19 травня 1415 р. – у Снятин приїхав польський король Владислав Ягелло (Ягайло) на зустріч із молдавським воєводою (правителем) Олександром Добрим та посольством від візантійського імператора та константинопольського патріарха.

                                                          Владислав Ягелло

    – 19 травня 1961 р. – за створення Української робітничо-селянської спілки Львівський обласний суд засудив Левка Лук’яненка до смертної кари, а його товаришів – до різних термінів позбавлення волі. Згодом розстріл Лук’яненкові замінили 15 роками ув’язнення.

    Л. Лукяненко часто бував на Прикарпатті, проживав у Івано-Франківську. У березні 1990 р. був обраний депутатом ВР України ХІІ(І) скликання від Залізничного в/о № 196, Івано-Франківська область.

                                            Левко Лук’яненко

    – 19 травня 1848 р. – у Станиславові створили Руську Раду.

    – 19 травня 1896 р. – Іван Франко виступив у міській муніципальній салі коломийської ратуші на вічі Радикальної партії. Письменник закликав селян голосувати лише за тих кандидатів, які зобов’язуються захищати інтереси народу. 

                                                                  Ратуша у Коломиї на поч. ХХ ст.

    – 19 травня 1952 р. – у Надвірній була створена лісотехнічна школа механізації.

    – 19 травня 1999 р.на зборах виборців Коломиї претендентом на пост президента висунули Леоніда Кучму.

    – 19 травня 2010 р. – офіційне відкриття му­зею в с. Красна Надвірнянського району, створеного депутатом районної ради, вчителем історії Краснянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Федором Кухарчуком у шкільному приміщенні.

                                                                      В експозиції музею

     

    ІМЕНИНИ: Денис

     

    НАРОДИЛИСЯ:

    – 19 травня 1889 р. – у Войнилові Калуського району народився критик, літературознавець і публіцист Микола Федюшка (Євшан). Помер в 1919 р. у Вінниці.

                                           Микола Євшан

    – 19 травня 1955 р. – у Коломиї народився Роман Біль – актор драми і кіно.

                                                                Роман Біль

     

    ПАМЯТАЄМО:

    – 19 травня 1751 р. – помер Юзеф Потоцький, якого було поховано з усіма почестями у присутності багатьох польських магнатів і вищого католицького кліру у крипті родинного костьолу Потоцьких у Станиславові.

    На жаль, поховання не збереглося. Коли на початку 1960-х приміщення храму передали під музей геології Інституту нафти і газу, всі кістки з крипт повикидали. Краєзнавець І.Бондарєв стверджує, що рештки Потоцьких захоронили у кутку міського цвинтаря на Київській, де ховали самотніх алкоголіків та невпізнані трупи.

                                                             Юзеф Потоцький

    – 19 травня 1964 р. – помер Рубінгер Роман (7 квітня 1893, Снятин – 19 травня 1964, Коломия) – український скрипаль і педагог, засновник і директор Коломийської музичної школи.

     

    ЦІКАВО:

    – 19 травня 1185 р. – на річці Каяла відбувся бій руських полків під керівництвом новгород-сіверського князя Ігоря Святославича та його брата Всеволода з військом половецького хана Кончака. Русичі були розбиті, Ігор разом із сином Володимиром потрапив у полон. 

    Ця подія стала сюжетом для «Слова о полку Ігоревім».

    Як відомо, дружиною князя Ігоря була Ярославна, дочка галицького князя Ярослава Осмомисла.

                                   В. Г. Перов. Плач Ярославни. 1881р.

     

                                                 Підготували Наталія Храбатин та Галина Максим’юк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня4 травня5 травня6 травня7 травня8 травня9 травня10 травня11 травня12 травня13 травня14 травня15 травня16 травня17 травня, 18 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    19.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!