Цей день в історії Прикарпаття. 24 квітня

  • – сьогодні Міжнародний день солідарності молоді

    Повна назва – Міжнародний день солідарності молоді в боротьбі проти колоніалізму, за мирне існування. Встановлений із 1957 року за рішенням Всесвітньої федерації демократичної молоді, щоб привернути увагу державних органів, суспільства та засобів масової інформації до проблем молоді. В 1999 р. було встановлено Міжнародний день молоді.

    – також сьогодні Всесвітній день захисту лабораторних тварин

     Був заснований Міжнародною асоціацією проти хворобливих експериментів на тваринах у 1979 році і підтриманий ООН. Спочатку він «відзначався» зоозахисними організаціями у багатьох країнах, а сьогодні вже по всьому світу активно розвивається рух проти вівісекції (експериментів і дослідів над лабораторними тваринами), який підтримують активісти різних громадських і зоозахисних організацій. 

    ПОДІЇ:

    – 24 квітня 1664 р. – надання привілеїв цехам у Станиславові. Підтверджено право заснування спілки м’ясників, яка отримала так звані 20-літні свободи на звільнення від оплат.

    Цехові печатки VIIVIII ст.

    – 24 квітня 1920 р. укладено таємну військову конвенцію. Збройні сили Петлюри почали підпорядковуватись польському командуванню. Військова конвенція складалася з 17 параграфів та розглядала технічну сторону військової польсько-української співпраці протягом спільного походу на Правобережну Україну проти більшовиків.

    – 24 квітня 1921 р. – відбувся шевченківський концерт у Перегінську. Після виконання «Заповіту» директор школи Паньків виголосив промову. Потім співали перегінські дівчата.

    24 квітня 1924 р. – Станиславівська міська рада прийняла Правила дотримання чистоти і порядку на майданах, вулицях і тротуарах. Згідно із правилами, власники нерухомості відповідали за чистоту не тільки на своїх подвір’ях, але і за тротуар і частину дороги, що прилягають до їх власності.  Вони були зобов’язані:

    1) в період з 1 квітня до 1 листопада до 7-ї години ранку старанно підмести тротуар і вулицю і при потребі скропити їх чистою водою; під час посухи скроплювати водою також після обіду;

    2) очищувати прилеглі тротуар і дорогу від води, бруду, снігу і льоду;

    У своїх будинках власники повинні слідкувати, щоб:

    1) брами, коридори, сходи були чистими, а сходи в коридорах повинні митися не менше, ніж раз на тиждень;

    2) щоб на видному місці знаходився закритий смітник для загального користування, який повинен очищуватися уже при наповненні на 2/3;

    3) колодязі повинні бути відповідно обладнані, закриватися і оберігатися від можливого пошкодження; якщо в колодязі вода для пиття не придатна, про це повинна сповіщати вивіска «Вода тільки для господарських потреб»;

    4) туалети повинні бути відповідно обладнані і чисті;

    5) подвір’я повинні утримуватися в чистоті;

    6) кухонні відходи повинні виливатися тільки в каналізацію.

            

    Заборонялося:

    1) витрушувати, сушити білизну, одяг, меблі на вікнах чи балконах, які виходять на вулицю;

    2) захаращувати сходи, ґанки та коридори відрами для сміття чи іншим;

    3) у центрі міста тримати коней, іншу худобу, приймати на постій фірманів;

    4) на інших (не центральних) вулицях худобу дозволялося тримати в спеціально збудованих приміщеннях і тільки з дозволу магістрату.

    За виконанням правил стежила поліція. Порушники каралися штрафом від 100 зл., а з часом штраф значно збільшився.

                                                                  Старий Станиславів. Художниця Яніна Кисельова

     

    – 24 квітня 1968 р., Івано-Франківська область – відбулись збори партійного активу області, присвячені обговоренню закритого листа вищого політичного керівництва СРСР «Про події в Чехословаччині».

    – 24 квітня 1996 р. – Верховна Рада України 214 голосами «за» ухвалила постанову про прийняття за основу проекту нової Конституції України, підготовленого Конституційною комісією, та ухвалила рішення про створення тимчасової спеціальної комісії з представників депутатських груп і фракцій для подальшої роботи над проектом Основного Закону України.

  • – 24 квітня 2005 р. – відбулася інавгурація Папи Римського Бенедикта XVI.

    – 24 квітня 2011 р. – на цей день припав Католицький та Православний Великдень.

    ІМЕНИНИ: Антип, Григорій, Яків

    НАРОДИЛИСЯ:

    – 24 квітня 1846 р. – народився письменник, вчений і педагог Іван Верхратський. Вчителював у Станіславові. Помер 29 листопада 1919 року.

       Іван Верхратський

    – 24 квітня 1882 р. – народився Лесняк (Лисняк) Омелянмайор УСС. Народився у Стецевій Снятинського повіту (за іншими даними – у Городенці). В УСС був кадровим офіцером (з березня 1916 р.) Спочатку перебував при команді леґіону, потім очолив 1-й курінь, яким командував у бою на Лисоні. Полонений під Потуторами 30 вересня 1916 р. Під час українсько-польської війни 1918–1919 рр. служив в ГА. У 1919 р. призначений командантом Золочівської військової округи, пізніше – командант ІІІ Бригади ГА. У листопаді 1919 р. за дорученням Начальної команди ГА вів переговори з представниками Добровольчої армії про умови перемир’я. Після завершення визвольних змагань еміґрував до Чехо-Словаччини, згодом – Австрії. В 1946 р. його схопили співробітники НКВС СРСР. Подальша доля не відома (за іншими даними – після ув’язнення повернувся до Відня, де помер 1953 р.).

           Омелян Лесняк

    – 24 квітня 1966 р. – у Коломиї народився Юрій Романюк – підприємець, громадський діяч,  політик, депутат Івано-Франківської обласної ради ІVVІ скликань.

                Юрій Романюк

    ПАМЯТАЄМО:

    – 24 квітня 1863 р. – загинув Мечислав Романовський (1833-1863), польський поет, уродженець с.Жуків Тлумацького району.

    Мечислав Романовський

    ЦІКАВО:

    – 24 квітня 1184 р  до н.е.за переказами, в цей день грецькі воїни змогли пробратись у Трою за допомогою троянського коня.

    – 24 квітня 1884 р. – Грінвіч затверджений як місце проходження нульового меридіану.

    – 24 квітня 1981 р. – представлено перший персональний компютер IBM.

     

                                                 Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня2 квітня3 квітня4 квітня5 квітня6 квітня7 квітня8 квітня9 квітня10 квітня11 квітня12 квітня13 квітня14 квітня15 квітня16 квітня17 квітня18 квітня19 квітня20 квітня21 квітня22 квітня, 23 квітня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

    24.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!