Цей день в історії Прикарпаття. 20 травня

  • – Сьогодні Всесвітній день метрології.

    Приурочений до підписання представниками 17 країн-членів Метричної конвенції 20 травня 1875 р. Конвенція визначає основу глобального співробітництва в промисловому, комерційному та соціальному застосуванні єдності ваг та мір. А заснував Всесвітній день метрології Міжнародний Комітет мір і ваг у жовтні 1999 р., на 88-му засіданні.

     В Україні сьогодні День банківських працівників.

    Початки банківської справи у світі датують ХІV ст., коли перші фінансові установи виникли в Італії, Німеччині та Голландії. Першим у світі банком вважається акціонерний банк у Лондоні, заснований 1694 р. На території сучасної України банківська система почала розвиватися на сторіччя пізніше.

    У Станиславові першою кредитно-фінансовою установою стала міська Каса ощадності, створена 1868 р. Спочатку вона знаходилася в приміщенні ратуші, а в 1883 р. почалося будівництво нового приміщення каси на вул.Казимирівській (тепер – вул. Гетьмана Мазепи, 14). У 1896 р. приміщення ощадної каси було збільшене за рахунок добудови з боку вул. Рогуського (тепер – вул.Пилипа Орлика). За сумою вкладів Станіславівська міська каса ощадності займала четверте місце в Галичині.

    В основному в австрійський та польський періоди банківські установи, які діяли у Станиславові, були філіями львівських та віденських банків.

    Першими станиславівськими банками були Галицький іпотечний банк (1867 р.), Селянський банк (1868 р.), Крайовий банк (1883 р.), Зв’язковий банк (1895 р.), Міщанський банк (1900 р.).

    Більше про Станиславівські банки та боржників читайте тут.

    ПОДІЇ:

    – 20 травня 1873 р. – Крайова адміністрація у Львові на основі  давніх документів у рескрипті № 7970 включила Калуш до списку міст, що мають власну юрис­дикцію і є вільними.

    – 20 травня 1910 р. – у Станіславі відбулися загальні збори, на яких затвердили Статут українського туристичного товариства «Чорногора» і обрали голову та членів виділу (Ради). Головою став С. Стеблицький, а до виділу ввійшли Я.Трушкевич. І. Стасинець, Л. Чачковський, Й. Білинський. Статут товариства «Чорногора» був затверджений рішенням намісника цісаря в Галичині М. Бобжинського 10 червня 1910 р.

    За час свого існування туристичне товариство «Чорногора» проводило збори, конференції, прогулянки, екскурсії, мандрівки, друкувало фотографії вершин Карпат. Для тих, хто любить подорожувати, почали виходити статті, нариси з туристично-краєзнавчої проблематики. Це товариство проіснувало до Першої світової війни.

    – 20-25 травня 1919 р. – Надвірну окупувало польське військо.

    – 20 травня 1990 р. – у Коломиї відбулося віче на підтримку боротьби литовського народу за незалежність.

    – 20 травня 1990 р. – у с. Вербіж на Коломийщині поновили символічну могилу січовим стрільцям.

     

    ІМЕНИНИ: Антон, Давид, Іван, Осип, Михайло, Пахомов 

     

    НАРОДИЛИСЯ:

    – 20 травня 1931 р. – народився Ярослав Воротняк – педагог, диригент, майстер художньої різьби по дереву. Вчився в Коломийському педучилищі.

    – 20 травня 1940 р. – у с. Старий Гвіздець Коломийського району народився Маркіян Чередарчук – музикант, Заслужений артист України. Жив і вчився в Коломиї.

    – народився Микола Танасійчук (1944 р.) – художник, уродженець с. Борщів Снятинського району.

    – народилася Емілія Бучинська-Варення (20 травня 1956 р., Косів – 4 січня 2013 р., Івано-Франківськ) – українська художниця, майстер натюрморту. Твори знаходяться в Івано-Франківському художньому музеї, а також у приватних колекціях України, Канади, США, Польщі, Румунії, Німеччини.

                                                   Емілія Бучинська-Варення

    ЮВІЛЕЙ:

    – 85 років від дня народження Стефанії Павлишин (1930 р.), українського музикознавця, професора, доктора мистецтвознавства, родом із Коломиї. С. Павлишин – авторка понад 180 праць із питань української та зарубіжної музики. Серед них – монографії про творчість Д.Січинського, С. Людкевича, В. Барвінського, І.Маланюк, І. Соневицького, С. Туркевич-Лукіянович, М.Кузана, А.Шенберга, Ч. Айвза та інших.

                                                         Стефанія Павлишин

    ПАМЯТАЄМО:

    – 20 травня 1922 р. – у с. Вигодівці коло Витвиці Долинського району помер публіцист і лікар Щасний (Фелікс) Сельський, учасник громадсько-культурного життя в Галичині, однодумець І.Франка. Народився 20 грудня 1877 р. на Львівщині.

                                Щасний (Фелікс) Сельський

    – 20 травня 1963 р. – померла Марійка Підгірянка, українська поетеса (поема «Мати-страдниця»), авторка творів для дітей.

                                          Марійка Підгірянка

    ЦІКАВО:

    – сьогодні – день народження джинсів.

    Перші запатентовані джинси були випущені в Америці підприємцем Леві Страуссом у 1850 р. і продані за ціною 1 долар 46 центів за пару. Це були міцні брюки з парусини, зі швами, посиленими подвійною стрічкою, з безліччю кишень. Брюки користувалися популярністю у каліфорнійських золотошукачів.

    20 травня 1873 р. фірма «Levi Strauss & Co» отримала ліцензію на одноосібне право пошиття брюк із заклепками на кишенях. Ось ця дата і вважається офіційним днем народження джинсів.

     

                                              Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня4 травня5 травня6 травня7 травня8 травня,9 травня10 травня11 травня12 травня13 травня14 травня15 травня16 травня17 травня18 травня, 19 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    20.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!