Цей день в історії Прикарпаття. 27 квітня

  • ПОДІЇ:

    – 27 квітня 1848 р. – відбулася демонстрація у Станіславі, яка переросла у збройну сутичку з військовими. Демонстранти протестували проти ненависного чиновника – начальника фінансової дирекції Жулавського, якому тріскачками та пищавками намагалися висловити своє незадоволення. Під час цього «котячого концерту» жовнір убив учня гімназії Стефана Гошовського.

    Будинок, в якому мешкав камеральний радник Жулавський, зберігся до наших часів. Сьогодні це кам’яниця на Шпитальній, 2.

    Станиславів. Вул. Шпитальна

     (http://report.if.ua/gazeta/neformat/Mala-revolyuciya-u-Stanyslavovi/)

    – 27 квітня 1919 р., Станіславів – начальник штабу Галицької армії В. Курманович розробив перспективний план подальшої війни, запропонувавши зосередити головні сили, а в разі наступу супротивника – всю Галицьку армію на південно-карпатському крилі фронту за Дністром – районом, надзвичайно вигідними для ведення затяжних боїв. З стратегічного погляду така диспозиція широким фронтом виводила польські війська на більшовицькі формування. На цей час Галицька армія на понад 300-кілометровому фронті нараховувала 37 тис. стрільців і старшин, які мали на озброєнні 553 кулемети, 200 гармат і 4 бронепоїзди. План підтримали головнокомандувач і окремі вищі старшини війська. Президент Є. Петрушевич і уряд С. Голубовича відкинули його.

        Віктор Курманович

    – 27 квітня 1923 р. – у залі ім. Монюшка учительський колектив і молодь української гімназії Станиславова влаштували святочний Шевченківський концерт. Промову про Шевченка виголосив учень 8 кл. Глібовицький. Гімназійний хор виконував музичні твори М. Лисенка, Р. Купчинського, М. Гайворонського, Д. Січинського. Вірші Шевченка «Іван Підкова» декламував учень гімназії Даниш, «Чернець» – учень Бачинський, уривки з ліричних творів поета – учениця Яросевич. Заключне слово виголосив професор О.Бойцун.

    – 27 квітня 1928 р. – загадковий жовтаво-червонявий пил покрив Галичину. У Львові та в околицях попелу випало від 13 до 20 тонн на 1 квадратний кілометр. А є відомості, що в Станиславові шар попелу був товстіший, ніж у Львові.

    Про це загадкове явище та інші погодні аномалії в Галичині читайте тут

    – 27 квітня 1944 р. – у зв’язку з наближенням фронту до Станіслава, до міста увірвалися кілька радянських танків.

    – 27 квітня  2010 р. – попри багатотисячні вуличні протести опозиції, Верховна рада України ратифікувала договір про продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні до 2042 р. в обмін на зниження ціни на газ («за» – 236). У сесійній залі спікера Литвина закидали яйцями, також опозиція задіяла під куполом кілька димових шашок і залила клеєм багато пультів для голосування. Щоб проголосувати на місцях націонал-демократів, «регіональна» більшість влаштувала побоїще.

    Засідання ВРУ 27 квітня 2010 р.

    ІМЕНИНИ: Мартин, Остап, Антон, Іван

    НАРОДИЛИСЯ:

    – 27 квітня 1894 р. – в Коломиї народився Володимир Чернявський – лікар. Жив і працював у Коломиї.

    – 27 квітня 1904 року – у Станиславові в  сім’ї Натана Бернсайга (Беренцвайга) та Сари Юран народився хлопчик, який пізніше став відомий як Артур Френк Бернс, голова Федеральної резервної системи США в 1970-1978 рр.

  •  

    Більше – читайте тут 

    ПАМЯТАЄМО:

    – 27 квітня 1904 р. –  помер Михайло Старицький, український письменник (поет, драматург, прозаїк), визначний театральний і культурний діяч. Старицький записував народні пісні, які потім видавав в обробці Миколи Лисенка, писав лібрето до Лисенкових опер («Гаркуша», «Чорноморці», «Різдвяна ніч», «Тарас Бульба», «Утоплена»). Очолював театральну трупу, переробляв п’єси інших авторів та інсценував прозові твори – «Різдвяна ніч», «Утоплена», «Сорочинський ярмарок», «Тарас Бульба», «Циганка Аза», «Чорноморці», «За двома зайцями» та ін. Одночасно писав оригінальні поезії, друкуючи їх у галицьких періодичних виданнях.

    Михайло Старицький

    ЦІКАВО:

      сьогодні День народження памперсів

    27 квітня 1965 р. в США були запатентовані одноразові підгузники під торговою маркою «Памперс». Їх творцем став Віктор Міллз – американський хімік, провідний технолог компанії «Procter & Gamble» і за сумісництвом дідусь трьох маленьких онуків.

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня2 квітня3 квітня4 квітня5 квітня6 квітня7 квітня8 квітня9 квітня10 квітня11 квітня12 квітня13 квітня14 квітня15 квітня16 квітня17 квітня18 квітня19 квітня20 квітня21 квітня22 квітня23 квітня24 квітня25 квітня, 26 квітня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

     

                                              Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

    27.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!