Цей день в історії Прикарпаття. 21 травня

  • – Сьогодні християни східного обряду відзначають Вознесіння Господнє.

    Свято Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа відзначається християнами всього світу на 40-ий день після свята Воскресіння Господнього, тобто Пасхи Христової. Як правило, це відбувається в четвер 6-го тижня від Великодня. 

    Здобута перемога над смертю, яка є страшним наслідком гріха, тож ми маємо можливість воскреснути в славі Божій.

     

    – Також сьогодні – Всесвітній день культурного різноманіття задля діалогу та розвитку.

    ПОДІЇ:

    – 21 травня за старим стилем (8 червня за новим стилем) 1848 р. – виставою «Дівка на виданню, або На милованнє нема силовання» розпочалася діяльність Коломийського українського аматорського театру. Режисером  вистави був австрійський офіцер-поручник Алоїз Ляйтнер, виконавцями – активісти українського національно-культурного руху в Коломиї. 

    21 травня 1890 р. – розпочалася будова приміщення театру в Станиславові. Ідея належала Музичному товариству ім.С.Монюшка. Кошти на будівлю спочатку збирали з внесків членів товариства, згодом приєдналися пожертви польської громадськості та субвенції міської влади і фінансових установ. Будовою керували інженери Мар’ян Кучинський та Йозеф Лапіцький. Проектантом театру став залізничний інженер Йозеф Лапіцький, який під псевдонімом Лірник переміг у конкурсі на найкращий проект.

    21 травня 1916 р. – почався наступ російських військ, який в історії стане відомим як Брусиловський прорив.

    – 21 травня 1937 р. – розпочався дев’ятиденний піст, який передував коронації чудотворної ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської.

    Чудотворна ікона Матері Божої Ласкавої Станиславівської

    – 21 травня 1945 р. – органи НКВС Станіславської області виявили могилу з тілами 35 задушених повстанців (точне місце в документі не вказане).

    – 21 травня 1990 р. – селу Новомарківка на Коломийщині повернули назву Рунгури (Указ Президії Верховної Ради від 21 травня 1990 р.).

    – 21 травня 2008 р. – отримано свідоцтво про державну реєстрацію ТзОВ «ТРК «Калуш».

    – 21 травня 2013 р. – в Івано-Франківському музеї визвольної боротьби ім. С. Бандери провели регіональну наукову конференцію «Дивізія “Галичина” – історія та персоналії». Захід був присвячений до 70-ї річниці з часу створення дивізії.

    ІМЕНИНИ: Арсеній, Іван 

     

    НАРОДИВСЯ:

    – 21 травня 1929 р. – у Харкові народився Віктор Буневич – лісогосподарник, партійний діяч часів СРСР. Жив і працював у Коломиї.

     

    ЮВІЛЕЙ:

    – народився Анатолій Здиховський (21 травня 1950, Івано-Франківськ – 1992) – український художник.

     

    ПАМЯТАЄМО:

    – 21 травня 1984 р. – у с. Оболоня Долинського району на 85-му році помер один із найстарших українських політкаторжників Володимир Горбовий.

      Володимир Горбовий

     

    ЦІКАВО:

    – сьогодні – День народження ФІФА

    Потреба в створенні єдиної організації управління всім світовим футболом стала очевидною на початку 20 століття зі зростанням популярності та кількості міжнародних матчів. Право створити таку організацію випало на долю семи європейських держав. ФІФА було засновано 21 травня 1904 р. у Парижі, саме цей факт став причиною того, що в загальноприйнятих повній та скороченій формі використовується французька назва. Країнами-засновниками були Бельгія, Данія, Іспанія, Нідерланди, Франція, Швейцарія і Швеція; трохи пізніше цього ж року до ФІФА приєдналася Німеччина, а ще через рік – Австрія, Англія та Італія.

     

     Першим президентом ФІФА був француз Робер Герен.

                                       Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

      Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня4 травня5 травня6 травня7 травня8 травня,9 травня10 травня11 травня12 травня13 травня14 травня15 травня16 травня17 травня18 травня19 травня, 20 травня

     

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    21.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!