Цей день в історії Прикарпаття. 22 травня

  • – Сьогодні Міжнародний день біологічної різноманітності. 

    22 травня 1992 року в Ріо-де-Жанейро підписано конвенцію про збереження біологічної різноманітності на генетичному, видовому, екосистемному рівнях. З метою привернення уваги до проблем біорізноманіття та підвищення обізнаності населення планети щодо цих питань Генеральна асамблея Організації об’єднаних націй проголосила цей день Міжнародним днем біологічної різноманітності.

    Україна володіє близько 35% біорізноманіття Європи. За цим показником ми випереджаємо майже всі європейські країни, а отже, є потужним резервом відновлення зникаючих видів флори і фауни всієї Європи. Крім того, Україну омивають Чорне та Азовське моря, які характеризуються високим біорізноманіттям. У них мешкають близько 160 видів риб (26 з яких промислові).

    ПОДІЇ:

    – 22 трав­ня 1919 р. – поляки припинили ви­хід першої в Коломиї газети часів ЗУНР «Покутський вісник». У час української державності у Коломиї «Покутський ві­с­т­ник» пе­ред­п­ла­чу­ва­ли всі дер­жав­ні уста­но­ви, оскіль­ки тут Окру­ж­на на­ці­о­наль­на ра­да пу­б­лі­ку­ва­ла офі­цій­ні роз­по­ря­джен­ня, які ма­ли си­лу за­ко­нів.

    – 22 травня 1926 р. – відбувся страйк у Надвірній на лісозаводі фірми «Польська фореста». У ньому взяли участь 400 робітників, які вимагали скорочення робочого дня, оплати за надурочні години, поліп­шення охорони праці жінок і підлітків, наполягали на тому, щоб побудували гуртожиток та їдальню. Страйк тривав до 28 травня і закін­чився перемогою робітників.

    – 22 травня 1940 р., Станіслав – до міста прибув на гастролі Чернігівський державний театр ім. Т. Шевченка. В його репертуарі п’єси «Тарас Шевченко», «Богдан Хмельницький», «Наймичка», «Платон Кречет» та ін.

    – 22 травня 1945 р. – вийшло перше число коломийського часопису «Червоний промінь».

    – 22 травня 1993 р. в Івано-Франківському аеропорту вперше приземлився пасажирський літак «Боїнг-737». Відкрито першу міжнародну авіалінію “Івано-Франківськ-Манчестер” (Великобританія).

    – 22 травня 1993 р. у Снятині заново відкрили костел Матері Божої святого Скапулярію.

    – 22 травня 2003 р. – міністри екології п’яти країн Карпатського регіону (України, Словаччини, Угорщини, Румунії та Сербії і Чорногорії) підписали конвенцію про охорону навколишнього середовища Карпат.

    ІМЕНИНИ: Ісая, Микола

     

    НАРОДИЛИСЯ:

    – День народження Антонія Єзерського (1859-1939) – польського живописця, який у 1905 р. переїхав до Коломиї.

                                              А. Єзерський. Сцена в костелі

    – 22 травня 1962 р. – народився  Роман Ткач – український політик, народний депутат IV та VI скликань («Наша Україна»). Голова Івано-Франківської облдержадміністрації в 2005-2007 рр. Був членом НРУ. Уродженець Ямниці Тисменицького району.

                                                Роман Ткач

    ЮВІЛЕЙ:

    – 175 років від дня народження Марка Кропивницького (1840-1910), режисера, актора, драматурга і композитора, одного із засновників українського професійного театру. У 1875 р. жив деякий час у Снятині. За старим стилем М.Кропивницький народився 10 травня.

                                       Марко Кропивницький

     

    ЦІКАВО:

    – 22 травня 1892 р. – доктор Вашингтон Шеффілд винайшов тюбик для зубної пасти.

    – 22 травня 1908 р. – американці брати Вілбур та Орвелл Райти отримали патент на свій літальний апарат.

                        Брати Райт та їхній «Флаєр»

     

                                                                        Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня4 травня5 травня6 травня7 травня8 травня,9 травня10 травня11 травня12 травня13 травня14 травня15 травня16 травня17 травня18 травня19 травня20 травня, 21 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    22.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!