Цей день в історії Прикарпаття. 26 травня

  • ПОДІЇ:

    – 26 травня 1908 р. – Василь Стефаник виступив в австрійському парламенті проти свавілля цензури в Галичині та в захист Мирослава Січинського, який, протестуючи проти безчинства польської адміністрації, застрелив у Львові галицького намісника Анджея Потоцького.

    – 26 травня 1919 р. Станиславів – Президент УНРади Є. Петрушевич і уряд ЗОУНР залишили тимчасову столицю. Місто зайняла таємно організована польська міліція. Більшість військового майна і кілька вагонів рушничних набоїв, закуплених у Чехословаччині, попали до рук ворога. Державний секретаріат виїхав до Бучача, 2 червня – до Заліщиків, потім до Чорткова і Кам’янця-Подільського.

    – 26 травня 1919 р. – приїзд до прикордонного Волочиська радянських керівників В. Антонова-Овсієнка, В. Затонського, О. Шумського, які сподівались на встановлення контактів з керівництвом ЗОУНР. Галичани на переговори не з’явились.

    – 26 тра­в­ня до 21 сер­п­ня 1919 р. – румунська окупація Покуття.

    – 26 травня 1987 р. – в СРСР ухвалено закон про кооперативи, яким надані більші можливості для індивідуальної трудової діяльності.

    – 26-27 травня 1990 р. – в Івано-Франківську відбувся великий збір (Установчий з’їзд) СНУМу (Спілки незалежної української молоді), який заявив про створення Всеукраїнської молодіжної організації.

    Івано-Франківськ, травень 1990 року. З’їзд СНУМ.

    ІМЕНИНИ: Олександр, Георгій, Юхим, Ірина, Макар

    НАРОДИЛИСЯ:

    – народився Богдан Бенюк (26 травня 1957 р., село Битків Надвірнянського району Івано-Франківської області) – актор, режисер, Народний артист України, член Спілки театральних діячів України і Спілки кінематографістів України.

                             Богдан Бенюк

    – день народження Жанни Зваричук (народилась 26.05.1964 р. в с. Старі Богородчани Богородчанського р-ну) – хорового диригента, педагога, заслуженого працівника культури України. Доцент Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, кандидат мистецтвознавства. З 1992р. регент камерного хору «Кредо» Катедрального Собору Святого Воскресіння УГКЦ, з яким мала багато успішних виступів в Україні та Європі.

                 Жанна Зваричук

                                       Жанна Зваричук і хор «Кредо»

    – народилася івано-франківська художниця Бабій Надія (26.05. 1972 р.) – родом з м. Володимира-Волинського, викладач кафедри дизайну і мистецтвознавства Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Працює в жанрі художньої витинанки.

                  Надія Бабій

    – народився Ігор Дем’янець (1972 р., м. Івано-Франківську) – хоровий диригент, педагог, керівник хорів «Галицькі передзвони», «Cantemus».

    Ігор Дем’янець

  •                                                 Галицькі передзвони

    ЮВІЛЕЙ:

    – 85 років від дня народження Івана Гриніва (1930-1994), українського архітектора. Серед реалізованих проектів – готель-ресторан «Беркут» на Яблунівському перевалі, турбаза «Гуцульщина» в Яремче, «Карпати» в Косові та ін.

                                          «Беркут» на Яблунівському перевалі

    ПАМ’ЯТАЄМО:

    – 26 травня 1909 р. – помер і похований в місті відомий західноукраїнський композитор, автор чудових хорових творів, солоспівів, опери «Роксолана», диригент і музичний діяч Денис Січинський, який жив у місті з 1899 р. Громадськість справила йому пишний похорон, на якому співали заснований ним хор с. Микитинців та хор Станіславського «Бояна».

       Денис Січинський

     

     

     

    ЦІКАВО:

    – 26 травня 1928 р. – на засіданні ФІФА ухвалено рішення раз на чотири роки проводити чемпіонат світу з футболу.

                                       Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк


     Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня4 травня5 травня6 травня7 травня8 травня,9 травня10 травня11 травня12 травня13 травня14 травня15 травня16 травня17 травня18 травня19 травня20 травня21 травня22 травня23 травня24 травня, 25 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!